SkyTeam: Ευθύνες από την Ε.Ε. για συμφωνίες κατά του ανταγωνισμού

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2006 12:49

ΓΙΑ συμφωνίες που ενδέχεται να αντιτίθενται στον ανταγωνισμό, αντιμετωπίζει από την Ευρωπαϊκή Ενωση η Delta Air Lines Inc. και η Air France- KLM Group, αεροπορικές εταιρείες που συγκαταλέγονται στη συμμαχία της SkyTeam.

Το αρμόδιο σκέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, είπε ότι οι αεροπορικές εταιρείες της SkyTeam, ενδέχεται να έβλαψαν τους καταναλωτές με τη συνεργασία τους στις υπερατλαντικές πτήσεις, των προορισμών στην Ευρώπη και των πτήσεων μεταξύ της Ευρώπης και τρίτων χωρών. Οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες κάποτε ανταγωνιζόντουσαν σε αυτούς τους προορισμούς, δεν αντιμετωπίζουν τώρα κάποια πίεση από άλλες αεροπορικές εταιρείες, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ε.Ε. που εστάλη χθες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι συμφωνίες μεταξύ των μελών της SkyTeam μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον ανταγωνισμού και κατά των συμφερόντων των καταναλωτών σε αυτούς τους προορισμούς, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το έγγραφο της Ε.Ε. εστάλη στην Air France-KLM, τη Delta, την Aeromexico, την Alitalia SpA, την Continental Airlines Inc., την CSA AS της Δημοκρατίας της Τσεχίας, την Korean Air Lines Co. και την Northwest Airlines Corp.

Η Κομισιόν μελέτησε νωρίτερα τις συμμαχίες των αεροπορικών εταιρειών, στο πλαίσιο της μελέτης των συγχωνεύσεων. Τον Φεβρουάριο του 2004, ενέκρινε την εξαγορά της KLM Royal Dutch Airlines NV από την Air France, μετά τη συμφωνία των δύο εταιρειών να εγκαταλείψουν τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης σε προορισμούς κλειδιά και τη συμφωνία Γαλλίας-Ολλανδίας να επιτρέψει σε άλλες αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιήσουν υπερατλαντικές πτήσεις.

Κάθε συμμαχία έχει προθεσμία τρεις μήνες να απαντήσει στις κατηγορίες. Η SkyTeam θα απαντήσει το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση τo ολλανδικό σκέλος της Air France-KLM, σε ανακοίνωση που εστάλη χθες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην οποία αναφέρεται ότι η συμμαχία «πιστεύει» ότι το θέμα θα κλείσει «φιλικά».

Η Κομισιόν ελέγχει και πάλι τη συμμαχία της SkyTeam από τη δημιουργία της το 2000, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τελευταίας. Η έρευνα επεκτάθηκε όταν η KLM και Northwest μπήκαν στη συμμαχία αυτή τον Σεπτέμβριο του 2004.

Η συμμαχία της SkyTeam κατέχει περίπου το 22% της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης, σύμφωνα με την Star Alliance. Η Star Alliance, είναι ο μεγαλύτερος όμιλος αεροπορικών εταιρειών στον κόσμο και η Oneworld, στην οποία μετέχει η British Airways Plc, κατέχει το 18% της επιβατικής κίνησης παγκοσμίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα