ΗΠΑ: Τέλος στη «μαύρη δεκαετία» των μηδενικών καταθετικών επιτοκίων

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 23:37
UPD:23:39
REUTERS/JO YONG-HAK

H «μαύρη δεκαετία» κατά την οποία οι αποταμιευτές δεν κέρδιζαν τίποτα από τις τραπεζικές καταθέσεις τους φτάνει στο τέλος της. Τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι οι αμερικανικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων με ρυθμούς ταχύτερους από τη Federal Reserve επιβραβεύοντας έτσι όσα νοικοκυριά αποταμιεύουν.

Οι online τράπεζες δείχνουν το δρόμο με την καταβολή επιτοκίου 2%, ενώ οι μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς ακολουθούν έστω και με πιο διστακτικά βήματα προς το παρόν.

Την ίδια ώρα τα επιτόκια για τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ εκείνα των βραχυπρόθεσμων ακολουθούν την ανιούσα. 

Αναλυτές σημειώνουν ότι ένας απο τους λόγους για τους οποίους τα επιτόκια καταθέσεων παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα ήταν το γεγονός ότι αρκετοί αποταμιευτές έβλεπαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ως τρόπο διαχείρισης των χρημάτων και των πληρωμών τους και όχι ως πηγή εισοδήματος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να συναγωνίζονται μεταξύ τους για τις πιο αποτελεσματικές και ευκολόχρηστες από τους καταναλωτές εφαρμογές και όχι για τα υψηλότερα καταθετικά επιτόκια.

Πηγή:WSJ 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα