Varig: Διακόπτει τις πτήσεις σε 10 πόλεις του εξωτερικού

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 10:42

ΣΤΗ διακοπή 10 διεθνών πτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πτήσης για Ν. Υόρκη, Λος Αντζελες και Μαδρίτη, μετά την εντολή δικαστηρίων των ΗΠΑ να κρατήσει στο έδαφος τα αεροσκάφη της, προχώρησε η Varig, η αεροπορική εταιρεία της Βραζιλίας που λειτουργούσε υπό καθεστώς πτώχευσης για ένα έτος.

Η Varig, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία διεθνών πτήσεων της Βραζιλίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί κάποιες πόλεις στο εξωτερικό, όπως το Μαϊάμι, τη Φραγκφούρτη, το Λονδίνο, το Μπουένος Αϊρες, τη Λίμα, το Σαντιάγο και το Καράκας.

Σήμερα ο δικαστής πτωχεύσεων των ΗΠΑ, Robert Drain, αποφάσισε ότι η Varig πρέπει να καταβάλλει 75 εκατ. δολ. στις εταιρείες leasing αεροσκαφών μέχρι τις 23 Ιουνίου ή να κρατήσει στο έδαφος περισσότερα από 25 αεροσκάφη, καθώς οι ιδιοκτήτες τους κατέθεσαν μηνύσεις για τη μη καταβολή των οφειλών. O Drain, ο οποίος έχει τη δικαιοδοσία για τις εταιρείες leasing αεροσκαφών των ΗΠΑ, παρέτεινε την απόφαση για παύση της κατάσχεσης αεροσκαφών, αίροντας τον κίνδυνο για την αεροπορική εταιρεία να κλείσει το νωρίτερο σήμερα.

«Σε όλα τα αεροδρόμια οι εργαζόμενοι αισθάνονται λες και βρίσκονται σε κηδεία», ανέφερε o Selma Balbino, πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων εδάφους της εταιρείας, σε τηλεφωνική συνέντευξη από το Ρίο ντε Τζανέϊρο, συμπληρώνοντας: «Η Παρασκευή θα είναι καθοριστική ημέρα για την Varig».

Η Varig πραγματοποιεί πτήσεις με 25 από τα συνολικά 60 αεροσκάφη του στόλου της, ανέφερε ο Marcio Marsilllac, εκπρόσωπος του ομίλου των εργαζομένων της εταιρείας, που προσπαθούν να αγοράσουν την Varig. Συνολικά 16 αεροσκάφη είναι εκτός πτήσεων και άλλα 20 βγήκαν, επειδή υπάρχει το πρόβλημα με τα αμερικανικά δικαστήρια αναφορικά με τις οφειλές στις εταιρείες leasing.

Οι μετοχές της Varig, υποχώρησαν 45 σεντάβος, ποσοστό 45%, για να κλείσουν στο 1,71 ρεάλ η μία σήμερα στο Σάο Πάολο, μετά τη χθεσινή άνοδο 18%. Συνολικά τον Ιούνιο οι μετοχές της υποχώρησαν 63%, έναντι πτώσης 8,5% του δείκτη Bovespa του Χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Drain, δίνεται χρόνος στη Varig, να ολοκληρώσει την πώληση στον όμιλο των εργαζομένων σε αυτήν – πιλότων και ιπτάμενων φροντιστών – από το να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η NV Participacoes πρέπει να καταβάλλει μέχρι τις 23 Ιουνίου 75 εκατ. δολ. για να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το σχέδιο εξαγοράς της αεροπορικής εταιρείας, μετά από σχετική απόφαση του δικαστηρίου πτωχεύσεων της Βραζιλίας. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των εταιρειών leasing αεροσκαφών. Ο Drain είπε ότι οι μισθώσεις αεροσκαφών της Varig θα συνεχιστούν έως τις 21 Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα