Chevron, Petrobras: Σχέδια για έργο 2,4 δισ. δολ. στη Βραζιλία

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 10:52

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με την Petroleo Brasileiro SA, θα προχωρήσει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών των ΗΠΑ, Chevron Corp., για τη δημιουργία έργου άντλησης πετρελαίου, ύψους 2,4 δισ. δολ. στην περιοχή Frade, ανοιχτά της Βραζιλίας.

Η Chevron θα διαχειριστεί το έργο, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ξένα έργα σε πετρελαιοπηγές της Βραζιλίας κατά το τελευταίο ήμισυ του αιώνα. Η ετήσια παραγωγή της πετρελαιοπηγής, αναμένεται να αυξηθεί στα 85.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Chevron.

H Chevron αναπτύσσει τα κοιτάσματα πετρελαίου της Βραζιλίας μαζί με νέα έργα στο Καζακστάν, στη Δυτική Αφρική και στον Κόλπο του Μεξικό, για να αυξήσει τα αποθέματα και να κεφαλαιοποιήσει στις τιμές πετρελαίου, οι οποίες έχουν σημειώσει σχεδόν διπλάσια άνοδο τα δύο τελευταία χρόνια, αγγίζοντας τα 75,35 δολ. το βαρέλι τον Απρίλιο. Η Βραζιλία ανοίγει τις πόρτες της σε μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών και κλείνει συμβόλαια με γειτονικές χώρες, όπως τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ και τη Βολιβία, η οποία φέτος εντείνει τους περιορισμούς για τις ξένες εταιρείες πετρελαιοειδών.

Η Frade, περιλαμβάνει 200 εκατ. έως 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με τη Chevron. Η πετρελαιοπηγή αναμένεται να αρχίσει την παραγωγή στα τέλη του 2008 έως τις αρχές του 2009.

Σήμερα η Βραζιλία παράγει σχεδόν όσο πετρέλαιο καταναλώνει και εκτιμά ότι θα καταστεί καθαρά εξαγωγός αργού πετρελαίου για πρώτη φορά στα τέλη αυτού του έτους.

Οι μετοχές της Chevron σημείωσαν άνοδο 77 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 58,28 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Η ανακοίνωση για το έργο δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της συνεδρίασης των Χρηματιστηρίων στη Β. Αμερική. Οι μετοχές της Petrobras σημείωσαν άνοδο 1,12 ρεάλ, ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στα 40,42 ρεάλ η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα