ΒΦΛ: Συζητείται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της διοίκησης

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2006 12:51

Συζητείται σήμερα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων σε βάρος του Σωματείου Εργαζομένων του εργοστασίου Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση της ΒΦΛ ζητά από τους εργαζόμενους να της προσκομίσουν τις αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας προσωπικού και τις ΑΠΔ (Αναλυτικές Προσωρινές Δηλώσεις) Α’ και Β’ τριμήνου, στις οποίες εμφανίζεται η ασφαλιστική και μισθοδοτική εικόνα του εργαζομένου στην επιχείρηση.

Το επιχείρημα της εταιρείας είναι ότι χρειάζεται τις καταστάσεις μισθοδοσίας για να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, αν και μέχρι τώρα -και κατά το διάστημα που διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις για την επαναλειτουργία του εργοστασίου- με εξαίρεση το τελευταίο δίμηνο, όπου παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις, κατέβαλε κανονικά τις αποδοχές τους.

Οι εργαζόμενοι ως τώρα είχαν αρνηθεί να υπακούσουν, ισχυριζόμενοι ότι η διοίκηση της εταιρίας θα χρησιμοποιούσε τις καταστάσεις για να προχωρήσει σε υπολογισμό αποζημιώσεων. Τις υποψίες τους ενισχύει το γεγονός ότι η διοίκηση τους ζητά και τις ΑΠΔ του Β’ τριμήνου καθώς περιέχεται σε αυτές και η εικόνα του τρέχοντος μήνα, του Ιουνίου, που είναι ο τελευταίος μήνας εργασίας τους.

Μάλιστα, είχαν καταφύγει και ζητήσει την γνωμοδότηση του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) σύμφωνα με την οποία, οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνταν να προσκομίσουν στη διοίκηση τις καταστάσεις, ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου, το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών είχε απορρίψει προηγούμενη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που είχε καταθέσει η διοίκηση της εταιρίας κατά των εργαζομένων για τη συνεχιζόμενη κατάληψη του εργοστασίου, θεωρώντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να χαρακτηριστεί "παράνομη" και "καταχρηστική".

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα