Υποχωρούν οι μετοχές στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης

Μεγάλες οι απώλειες για UBS και BHP Billiton
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2006 10:40
UPD:15:00

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, διευρύνοντας τις απώλειες διεθνώς, καθώς εικάζεται ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα αυξήσει αύριο τα επιτόκια δανεισμού και θα σηματοδοτήσει περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού.

Οι μετοχές της ING Groep NV και της UBS AG, μεταξύ των πιο ευαίσθητων μετοχών σε υψηλότερα επιτόκια, οδηγούσαν την πτώση. Οι μετοχές της BHP Billiton και άλλων μεταλλουργιών κινήθηκαν πτωτικά στην Ασία, καθώς εικάζεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού θα περιορίσουν τη ζήτηση των μετάλλων.

O Dow Jones Stoxx 600 Index υποχώρησε 0,4%, φθάνοντας στις 308,81 μονάδες στις 8:12 π.μ. στο Λονδίνο. Ο Stoxx 50 σημείωνε απώλειες 0,3%, ενώ ο Euro Stoxx 50, δείκτης των χωρών που συναλλάσσονται με το ευρώ, υποχωρούσε 0,6%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποχωρήσει 7,3% αυτό το τρίμηνο, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η αύξηση των επιτοκίων θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη.

Συνολικά 124, από τους 126 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει αύριο τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο 5,25%,

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, τα μέγιστα μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ χθες στις ΗΠΑ ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Ο Dow υποχώρησε 120,54 μονάδες, ποσοστό 1,1% φθάνοντας στις 10.924,74 μονάδες σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 5 Ιουνίου. Ο Standard & Poor's 500 Index σημείωσε απώλειες 11,36 μονάδων, ποσοστό 0,9% φθάνοντας στις 1.239,20 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 33,42 μονάδες, ποσοστό 1,6%, κλείνοντας χθες στις 2.100,25 μονάδες.

Οι μετοχές της ING, της μεγαλύτερης εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ολλανδίας, υποχωρούσαν 0,8%, φθάνοντας στα 29,10 ευρώ η μία, ενώ οι μετοχές της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, σημείωναν απώλειες 2,1%, φθάνοντας στα 128 ελβετικά φράγκα η μία στη Ζυρίχη.

Τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού θα βλάψουν τη ζήτηση για δάνεια κατόπιν υποθήκης και θα μειώσουν την αξία των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες.

Οι μετοχές της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, BHP, υποχωρούσαν 1%, φθάνοντας στις 981 πένες η μία. Οι μετοχές της εταιρείας έχασαν 2,7% στην Αυστραλία, καθώς εικάζετο ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα περιορίσει τη ζήτηση χαλκού, ψευδαργύρου και αλουμινίου. Οι μετοχές της Rio Tinto, της τρίτης σε μέγεθος μεταλλουργίας στον κόσμο, έχαναν 1% στο Λονδίνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα