Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 7ου Διεθνούς Venture Capital Forum, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA).
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου βραβεύτηκαν τα τρία καλύτερα από τα συνολικά 79 επιχειρηματικά σχέδια που κατατέθηκαν στο 6ο Διεθνές Venture Capital Forum.
- Το πρώτο βραβείο με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Ventures Γιάννη Παπαδόπουλο στο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας ADVENT Technologies, εγκαταστημένης στην Πάτρα, που αναπτύσσει και παράγει νέα υλικά και συστήματα για προϊόντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως είναι οι κυψελίδες καυσίμου και τα φωτοβολταϊκά στοιχεία.
- Το δεύτερο βραβείο με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονεμήθηκε από τον γενικό γραμματέα Κοινωνίας της Πληροφορίας Βασίλη Ασημακόπουλο στην εταιρία SIENJE Technologies, με έδρα την Πάτρα. Η εταιρεία σε συνεργασία με τη Deutsche Telecom στοχεύει στη δημιουργία 2.500 hotspots που θα κάνουν εφικτή την περιαγωγή (roaming), όπως γίνεται σήμερα με την κινητή τηλεφωνία.
- Το τρίτο βραβείο με έπαθλο 1.000 ευρώ, απονεμήθηκε από τον πρόεδρο του ΕΛΚΕ Γιάννη Αναστασόπουλο στην εταιρεία Diaplous Machine Vision, επίσης από την Πάτρα, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της αυτοματοποιημένης όρασης και στοχεύει στην παγκόσμια αγορά με ανάπτυξη για μηχανική όραση.
Οπως είπε πρόεδρος του ΕΛΚΕ Γιάννης Αναστασόπουλος, το συνολικό ύψος των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που κατά το προηγούμενο έτος με την υποστήριξη του ΕΛΚΕ, είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο υλοποίησης, ανέρχεται σε 453,0 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 95,0 εκατ. ευρώ αφορά σε ίδια συμμετοχή με κεφάλαια εξωτερικού.
Επιπρόσθετα, για την επόμενη τριετία αναμένονται επενδύσεις ύψους περίπου 400-450 εκατ. ευρώ ανά έτος, ενώ για την επόμενη τριετία αναμένονται επενδύσεις ύψους 400-450 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Ο κ.Αναστασόπουλος πρόσθεσε επίσης πως στον κλάδο του Τουρισμού, τουριστικοί Όμιλοι από Βέλγιο, Κύπρο, Ισπανία και Γερμανία έχουν είτε ήδη αγοράσει εκτάσεις και προχωρούν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων στην χώρα μας, είτε εξετάζουν την επέκτασή τους στην Ελλάδα. Όσον αφορά τον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών και Βιοτεχνολογίας, είπε ότι υπάρχει εκδηλωμένο και σημαντικό ενδιαφέρον και ενδεικτικά ανέφερε μεγάλη εισηγμένη γερμανική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, η οποία αναζητά συνεργασία με στόχο τη δημιουργία τμήματος έργων αρχικά, και στη συνέχεια μονάδας ανάπτυξης λογισμικού, ενώ επίσης αναμένονται άμεσα επενδύσεις ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ σε ευρυζωνικά δίκτυα.
Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση εταιρείας παραγωγής προϊόντων σοκολάτας, η οποία εξετάζει την εμπορική αρχικά επέκτασή της στη χώρα μας, καθώς και εταιρείας παραγωγής τροφίμων, η οποία ενδιαφέρεται για ίδρυση μονάδας τυποποίησης - συσκευασίας.
Αύριο στο πλαίσιο του Forum πραγματοποιούνται περισσότερες από 200 κλειστές επιχειρηματικές συναντήσεις, μεταξύ εταιρειών venture capital και επιχειρηματιών από την Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ισραήλ, Ρουμανία, Τσεχία, Πολωνία, Βρετανία , ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.