Τριμερής συνάντηση κορυφής για επενδύσεις

Συνέδριο του Economist για Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2006 16:30
UPD:17:19

Πρωταγωνίστρια σε επενδυτική δράση αναδεικνύεται η Ελλάδα στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στο συνέδριο του Εconomist με θέμα «Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία: Τριμερής Συνάντηση Κορυφής για την Επιχειρηματικότητα και τις Επενδύσεις» και επίσημο χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

H Ελλάδα είναι δεύτερη σε επενδύσεις στη Βουλγαρία και τρίτη στη Ρουμανία, σε χώρες μάλιστα που άμεσα θα γίνουν μέλη της Ε.Ε. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επενδυτική δράση, όπως τονίστηκε, διαδραματίζουν ειδικά οι ελληνικές τράπεζες και η επέκτασή τους, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην μετεξέλιξη των οικονομιών της ΝΑ Ευρώπης προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους.

Οι ελληνικές επενδύσεις φθάνουν σχεδόν τα 5 δισ. ευρώ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξή τους, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ενώ παράλληλα συνεχάρη για τα επιτεύγματά τους τις δύο φίλες χώρες , που προετοιμάζονται να ενταχθούν στην Ε.Ε.

«Η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το οικονομικό θαύμα της επόμενης δεκαετίας, όπως ακριβώς κατάφερε η Ιρλανδία κατά τη δεκαετία του '90», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι «πολλές μεταρρυθμίσεις αφορούν άμεσα, ενιαία και αδιαίρετα και τις τρεις οικονομίες, καθώς έχουν ήδη έρθει κοντά και θα συνεχίσουν να συνδέονται όλο και περισσότερο μέσα στον χρόνο».

Προκλήσεις για την επόμενη πενταετία

Ως βασικές προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη πενταετία για την Ελλάδα, αλλά και για τις γειτονικές χώρες, ο κ. Αλογοσκούφης προσδιόρισε:

- Τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, πράγμα που, όπως είπε, «σημαίνει λιγότερο και καλύτερο κράτος, ξεκάθαρους και ίσους κανόνες για όλους».

- Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την εξωστρέφεια για την ενίσχυση των εξαγωγών.

- Τη δημιουργία υποδομών στις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια για τη σταδιακή ολοκλήρωση των αγορών.

- Την ενίσχυση της πρόσβασης των τοπικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και την ενθάρρυνση στρατηγικών συνεργασιών. Οπως είπε, «μεγάλη σημασία έχουν οι συνεργασίες μεταξύ των τραπεζικών μας ιδρυμάτων». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αλογοσκούφης καλωσόρισε «τις συνεργασίες που έχουν γίνει μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων των χωρών μας, αλλά και την είσοδο των ελληνικών τραπεζών στην τουρκική αγορά».

- Τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, αλλά και μια σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

- Την προώθηση επαρκών και έγκαιρων διασυνοριακών πληροφοριών για επενδυτικά σχέδια ή μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένων των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα.

- Την προώθηση διαφανών κανονισμών δημοσίων προμηθειών.

- Τη συνεργασία για τη μείωση των διασυνοριακών γραφειοκρατικών διαδικασιών και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων της περιοχής.

Mε προσεκτικά βήματα η επέκταση των τραπεζών

«Αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Ν. Γκαργκάνας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Γκαργκάνας προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο μη εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων των καταναλωτών, καθώς σήμερα το ποσοστό καθυστέρησης στην αποπληρωμή των δόσεων ανέρχεται στο 6,3% του συνόλου των δανείων.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι αυτός ο κίνδυνος θα ενισχυθεί περισσότερο σε περίπτωση που επιβραδυνθεί η οικονομία, ιδίως μάλιστα σε ένα οικονομικό περιβάλλον αύξησης του κόστους δανεισμού.

«Η στροφή των ελληνικών τραπεζών στην Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα έτη.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στις χώρες αυτές έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και η έγκαιρη διείσδυση των ελληνικών τραπεζών θα τις διευκολύνει να αποκτήσουν ανταγωνιστική θέση.

Από την άλλη πλευρά η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους. Για το λόγο αυτό η επέκταση πρέπει να γίνεται με προσεκτικά βήματα», δήλωσε ο κ. Γκαργκάνας.

«Η αναμενόμενη σταδιακή αποκλιμάκωση του ρυθμού εγχώριας πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά και η συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού αναμένεται να επηρεάσουν δυσμενώς την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών στο μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Γκαργκάνας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μεσοπρόθεσμα είναι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός και το ενδεχόμενο αύξησης του πιστωτικού κινδύνου, σημείωσε και προέβλεψε ότι ο αριθμός των εμπορικών τραπεζών στην Ελλάδα θα μειωθεί περαιτέρω με την πραγματοποίηση νέων εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ενταχθούν στην Ενωση το 2007.

Ωστόσο, ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η πλήρης προσαρμογή του δικαστικού συστήματος και στις δύο χώρες για να καταπολεμηθεί η διαφθορά.

Το βράδυ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist, ενώ αυτήν την ώρα στο βήμα είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Kύριοι εμπορικοί εταίροι

Το συνολικό εμπόριο (εξαγωγές-εισαγωγές) με τις δύο χώρες αθροιστικά από 292 εκ.$ στο 1990, έφτασε σε 1.528 εκ.$ το 2000 και σε 2.794 εκ.$ το 2005, αυξήθηκε δηλαδή πάνω από πέντε φορές στο διάστημα 1990-2000 και κατά 82,8% στη νέα δεκαετία (2000-2005) με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί στο 2005 σε σχέση με το 1990.

Αυτό προκύπτει από την επίκαιρη, λόγω της επικείμενης ένταξής τους στην Ε.Ε., ανάλυση των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας με τις δύο αυτές χώρες κατά την τελευταία 15ετία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με τίτλο «Το εμπόριο της Ελλάδας με τους δύο νέους εταίρους της στην Ε.Ε., (Βουλγαρία-Ρουμανία)» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/28/1207977.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα