Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2006 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve των ΗΠΑ, ότι η οικονομική ανάπτυξη μετριάζεται, τονώνοντας τις προσδοκίες ότι θα σταματήσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού μετά τη 17η συνεχόμενη αύξηση, στην οποία προχώρησε χθες.

Οι εταιρείες που βασίζονται στις πωλήσεις που πραγματοποιούν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co. οδηγούσαν την άνοδο μετά τη μεγαλύτερη άνοδο που σημείωσαν από το 2003 οι αμερικανικές μετοχές χθες.

Οι μετοχές των εταιρειών προμήθειας εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής όπως της BHP Billiton κινήθηκαν ανοδικά μετά τη άνοδο των τιμών των μετάλλων, αποτέλεσμα των σχολίων της Fed, που περιόρισαν τις ανησυχίες ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, βάζοντας φρένο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index αναρριχήθηκε 2,7%, φθάνοντας στις 125,41 μονάδες στις 10:33 π.μ. στο Τόκυο, ωθώντας την άνοδό του στο 3,5% μέσα στην εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την χρονική περίοδο που έληξε στις 7 Απριλίου. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον δείκτη κινήθηκαν ανοδικά σήμερα, περιορίζοντας τις απώλειες που σημείωσε μετά την άνοδο στις 8 Μαΐου, στο 12%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, σημείωσε άνοδο 2%, φθάνοντας στις 15.429,37 μονάδες, μετά τις εκθέσεις οι οποίες έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε οκτώ χρόνια τον Μάϊο και τον δείκτη ανεργίας να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών, σημάδια ότι ο αντιπληθωρισμός στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο πατάχθηκε καθώς η αύξηση των μισθών επιταχύνεται.

Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι δείκτες στην περιφέρεια, με τον δείκτη Philippine Stock Exchange, να σημειώνει άνοδο 3,3%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των ασιατικών δεικτών.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor's 500 Index σημείωσε άνοδο 2,2%, τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2003, μετά την ανακοίνωση των μελών της Fed, ότι η οικονομία μετριάζεται από τον σχετικά έντονο ρυθμό ανάπτυξης που σημείωσε νωρίτερα μέσα στο έτος. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αύξησε το κόστος δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο 5,25% χθες, κίνηση σίγουρη για τους διαπραγματευτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα