Διεύρυνση ανοδικής τάσης

Επειτα από την αύξηση των επιτοκίων
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2006 00:01
UPD:00:43

Η WALL STREET διεύρυνε την ανοδική τάση μετά την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, όπως άλλωστε αναμενόταν. Η Fed ανακοίνωσε ότι η μέτρια οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού, γεγονός που υποδεικνύει μικρότερη ανάγκη για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, εξέλιξη που προσέφερε ανακούφιση στη χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με αναλυτές τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες το πρωί και αποδείχθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο ενίσχυσαν τις προοπτικές κερδοφορίας των επιχειρήσεων, μετά από μια υποτονική περίοδο έξι εβδομάδων.

Σε ράλι τιμών επιδόθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κλείνοντας στο υψηλότερο σημείο τους για τις τελευταίες 4 εβδομάδες, μέσα σε κλίμα γενικευμένης αισιοδοξίας ότι η Fed θα τερματίσει τις συνεχείς ανόδους επιτοκίων. Τα χρηματιστήρια δέχθηκαν στήριξη από τον τομέα μετάλλων, με το χρυσό και το χαλκό να σημειώνουν κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1,8% στις 1.295,22, στο υψηλότερο σημείο από τις 5 Ιουνίου. Η αισιοδοξία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκλήθηκε από την ενισχυμένη Wall Street, παρ' όλο που οι αναλυτές ανέμεναν εκ νέου αύξηση των επιτοκίων στο 5,25%.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 2 μονάδων στις 5.791,1, η υψηλότερη τιμή που σημειώθηκε από τις 16 Μαΐου. Συνολικά ωστόσο, και παρά τα κέρδη, ο όγκος των συναλλαγών στη Μεγάλη Βρετανία ήταν μειωμένος. Πολλοί μάλιστα αναλυτές προέτρεψαν τους επενδυτές να είναι φειδωλοί στις κινήσεις τους και να μην παρασυρθούν από την ανοδική πορεία της αγοράς.

Ενισχυμένη εμφανίστηκε κατά 3 μονάδες και η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών BT Group, η γερμανική MAN σημείωσε άνοδο 4 μονάδων χάρη σε παράταση της σύμβασής της με το βρετανικό Υπουργείο Αμύνης και η ιταλική Pirelli ενισχύθηκε 0,2%.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,6%, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Sony Corp. ακολούθησαν το κλίμα αισιοδοξίας που επικράτησε στα αμερικανικά χρηματιστήρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα