Κίνα: Αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενεργείας

Εξ αιτίας του υψηλού κόστους του άνθρακα
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2006 08:10

ΤΙΣ τιμές ηλεκτρικής ενεργείας, αύξησε για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον του ενός έτους η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, με στόχο να βοηθήσει της εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού, να αντιπαρέλθουν το υψηλότερο κόστος του άνθρακα.

Οι αυξήσεις θα κυμανθούν στα 25 γιουάν (3,13 δολ.) ανά μεγαβάτ την ώρα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κίνας. Η Huaneng Power International Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας της χώρας, αύξησε τις τιμές έως 7,3%. Οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών ηλεκτρικής ενεργείας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, κινήθηκαν ανοδικά.

Η Κίνα καθορίζει τις τιμές ηλεκτρικής ενεργείας για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες από την αύξηση του κόστους ενεργείας και να ελέγξει τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση επιτρέπει σταδιακά στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους, προκειμένου να καλύψουν το κόστος του άνθρακα που αναρριχήθηκε στα ύψη, μετά την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, πλέον του 10% το πρώτο τρίμηνο. Οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενεργείας, ενδέχεται να βοηθήσουν τις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν πιο καθαρά καύσιμα και να αγοράσουν εξοπλισμό για να μειώσουν τη ρύπανση, σε μία χώρα όπου τα εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα, παράγουν τα 2/3 της ηλεκτρικής ενεργείας της χώρας.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε τους νόμους καθορισμού των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αέρα, ήλιο και βιομάζα, τον Ιανουάριο. Οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας που χρησιμοποιούν ανανεωμένα καύσιμα επιτρέπεται να χρεώσουν ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα, σε αντίθεση με εκείνες που παράγουν ηλεκτρισμό με την καύση άνθρακα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα