Πώς ο εμπορικός πόλεμος «τρώει» το ΑΕΠ της Ευρωζώνης

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 13:25
UPD:13:28
REUTERS/FABIAN BIMMER

Για την Ε.Ε. ο «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι άκρως δυσμενής εξέλιξη και για έναν επιπλέον λόγο. Πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες αγορές για τα ευρωπαϊκά αγαθά.

 

Ανάλυση 

Συννεφιασμένες είναι οι θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η εμπορική διαμάχη της ένωσης με τις ΗΠΑ, αλλά και εν γένει η κλιμάκωση των διεθνών εμπορικών διενέξεων πλήττει το οικονομικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. 

Επικαλούμενη τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο, που έρχονται να προστεθούν σε άλλους παράγοντες αβεβαιότητας, όπως είναι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, η Κομισιόν κατεβάζει τον πήχυ για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 2,1% από 2,3%. Αναμένεται δε περαιτέρω επιβράδυνση στο 2% το 2019, με τον ξένο οικονομικό Τύπο, όπως η WSJ, να σχολιάζει ότι «ο εμπορικός πόλεμος τρώει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης». 

EURONEWS

Δεν είναι μόνο ούτε τόσο οι δασμοί που αποφάσισε να επιβάλλει η Ουάσιγκτον στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου το πρόβλημα. Η αδυναμία να βρεθεί μία χρυσή τομή στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρά την πρόταση των Ευρωπαίων για μία διεθνή συμφωνία στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι χώρες εξαγωγείς οχημάτων, γεννά φόβους για ισχυρότατο πλήγμα. Η αμερικανική έρευνα για τις εισαγωγές αυτοκινήτων έχει αρχίσει και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να καταλήξει στην επιβολή δασμών. 

Παράλληλα τα πυρά ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αφήνουν «θύματα» και σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το Πεκίνο έχει εξηγήσει πως το 50% των προϊόντων που βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών δασμών παράγονται σε κινεζικό έδαφος από ξένες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές και αμερικανικές. 

Για την Ε.Ε. ο «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι άκρως δυσμενής εξέλιξη και για έναν επιπλέον λόγο. Πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες αγορές για τα ευρωπαϊκά αγαθά. Αν αυτές κατεβάσουν απότομα ταχύτητα, αποδυναμωμένες από τη μεταξύ τους διαμάχη, θα ακολουθήσουν με χαμηλότερες ταχύτητες και οι ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Στήριγμα σε αυτό το περιβάλλον φαίνεται να προσφέρει πάντως η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το φθηνό νόμισμα στηρίζει τις εξαγωγές, όπως αποκαλύπτουν και τα τελευταία δεδομένα από τη Γερμανία και άλλες οικονομίες της νομισματικής ένωσης. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα