Ο άνθρακας αντιστέκεται στον εμπορικό πόλεμο- στα ύψη η ζήτηση από Κίνα

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 12:17
UPD:12:20
EPA/HOW HWEE YOUNG

Τα εμπορικά πυρά, που ανταλλάσσουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, οδηγούν σε μεγάλη πτώση τις τιμές των πρώτων υλών. Μόνο χθες η προαναγγελία νέων αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών του χαλκού κατά 3,2% και του ψευδαργύρου κατά 2,7%, ενώ σφυροκόπημα δέχθηκαν και οι μετοχές των μεταλλευτικών κολοσσών Glencore και Anglo American. 

Ωστόσο υπάρχει ένα εμπόρευμα το οποίο αντιστέκεται σθεναρά. Δεν είναι άλλο από τον άνθρακα, που δεν φαίνεται να πλήττεται ούτε καν από τη στροφή μικρών και μεγάλων οικονομιών σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. 

EURONEWS

Οι τιμές του βασικού συμβολαίου θερμικού άνθρακα καταγράφουν άνοδο 40% από τις αρχές του έτους, υπερβαίνοντας τα 120 δολάρια ανά μετρικό τόνο για πρώτη φορά από το 2012. Αναλυτές της Capital Economics σχολιάζουν πως το άλμα στις τιμές ενδεχομένως να οφείλεται στο ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι στην Κίνα και στις ισχυρές επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας το πρώτο εξάμηνο. Οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν καθώς αυξάνουν τη χρήση των κλιματιστικών. 

Το κύμα καύσωνα έχει επίσης «στεγνώσει» τα αποθέματα ύδατος σε αρκετές χώρες, δημιουργώντας προβλήματα στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι η βασική ανανεώσιμη πηγή στην Κίνα. 

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αμερικανικού άνθρακα στην Κίνα διπλασιάστηκαν από το 2016 στο 2017. Ωστόσο θα επιβληθεί δασμός 25% στο ορυκτό καύσιμα σε ημερομηνία, που δεν έχει ακόμη καθοριστεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η άνοδος της τιμής άνθρακα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον δείκτη εμπορευμάτων S&P GSCI, που παρουσιάζει απώλειες άνω του 8% από τις αρχές του έτους. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα