Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2006 07:01

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων αναρριχήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Tankan, η οποία έδειξε ότι οι επιχειρήσεις της χώρας σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε 16 χρόνια. Οι μετοχές των τραπεζών όπως της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., οδήγησαν την άνοδο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 127,08 μονάδες στις 10:49 π.μ. στο Τόκυο. Εάν ο δείκτης κλείσει σε αυτά τα επίπεδα, η άνοδος θα είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται από το κλείσιμό του στις 5 Ιουνίου. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei κέρδιζε 0,4%, φθάνοντας στις 15.562,13 μονάδες και ο Topix σημείωνε κέρδη 0,5%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Ταϊβάν, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη και τη Ν. Ζηλανδία, ενώ πτωτικά κινήθηκαν στη Ν. Κορέα και την Αυστραλία. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε απώλειες 0,3%. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Hyundai Motor Co., μετά την ισχυροποίηση του ουόν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός έναντι του δολαρίου, περιορίζοντας την αξία των πωλήσεων εκτός Ν. Κορέας.

Η τριμηνιαία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Tankan, έδειξε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας, αυξήθηκε στο 21 το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου από 20 το τρίμηνο έως και τον Μάρτιο. Επίσης οι εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους κατά΄11,6% φέτος, σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερο από την αύξηση σε ποσοστό 9% που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 4,6% φθάνοντας στα 616 δολ. η ουγγιά στη Ν. Υόρκη, τη μεγαλύτερη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, στις ΗΠΑ. Ο χαλκός αναρριχήθηκε 6,5% την εβδομάδα που πέρασε και το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 4,3% μέσα στην εβδομάδα, φθάνοντας στα 73,93 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα