Ρεκόρ μήνα στην Ευρώπη

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street
Σάββατο, 01 Ιουλίου 2006 00:01

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ εμφανίστηκαν οι Αμερικανοί επενδυτές μια μέρα μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών συγκράτησε τις τιμές στη Wall Street σε περιορισμένα όρια διακύμανσης. Τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης που ανακοινώθηκαν ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο, ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον αποδείχθηκε μειωμένο. Οι διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στη Wall Street ήταν πολύ μικρές με τη General Motors Corp. να ξεχωρίζει, αυξημένη κατά 5,1%.

Με άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σημειώνοντας ρεκόρ μηνός. Το κλίμα γενικευμένης αισιοδοξίας ενισχύθηκε από τα κέρδη του τομέα μετάλλων και τεχνολογίας, καθώς οι φόβοι σχετικά με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αρχίζουν να αποκλιμακώνονται.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1,4% στις 1.313,6 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 30 Μαΐου. Η αγορά ανέκαμψε συνολικά μετά την ανακοίνωση της Fed ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού.

Η Bayer σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο 4,5% μετά την πώληση τμήματός της στη Siemens. Επίσης η Νόκια αυξήθηκε κατά 3,3% ενώ η Ericsson κατά 3%. H Norsk Hydro, αντίθετα, σημείωσε πτώση 2,4%. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μετά την έκδοση δικαιωμάτων. ¶νοδο σημείωσαν και οι πετρελαϊκές βιομηχανίες, με την Total ενισχυμένη κατά 2,6% και την Royal Dutch Shell 1%.

Ο τομέας μετάλλων ενισχύθηκε με την BHP Billiton να κλείνει αυξημένη στις 1,8% καθώς και την Anglo American, κατά 2,5%, καθώς ο χαλκός σημείωσε νέα άνοδο.

Την υψηλότερη τιμή του από τις 5 Ιουνίου έφθασε ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, εντυπωσιακά αυξημένος κατά 2,54% ενισχυμένος από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, με την Toyota Motor Corp. και τη Νissan Μοτοr Corp. να αυξάνονται εντυπωσιακά κατά 4,2% κατά 5% αντίστοιχα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΙΓΚΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα