Πεκίνο: Οι ΗΠΑ ευθύνονται για τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην ιστορία

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 11:11
UPD:11:16
REUTERS/TOBY MELVILLE

Οργισμένη είναι η αντίδραση του Πεκίνου στην επιβολή των νέων αμερικανικών δασμών. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ πυροδότησαν τον μεγαλύτερη εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία και επιβεβαιώνει ότι έθεσε σε εφαρμογή τα αντίποινα.  Επαναλαμβάνει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ όχι μόνο παραβαίνουν τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο τις αλυσίδες εφοδιασμού και την παγκόσμια οικονομία.

«Αντί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιριών και πολιτών, η κίνηση θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική και επιβλαβής» διαμηνύει το υπουργείο Εμπορίου και επιβεβαιώνει ότι αν και η Κίνα δεν θα έριχνε ποτέ την πρώτη βολή, είναι αναγκασμένη να θέσει σε εφαρμογή αντίποινα ίσης αξίας «για να προστατεύσει το συμφέρον του λαού της». 

Σημειώνει επίσης ότι η Κίνα προτίθεται να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπου και θα ήθελε να κινηθεί συντονισμένα με άλλες χώρες, που επίσης θίγονται από αμερικανικούς δασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Πεκίνο προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για μία κοινή προσφυγή στον ΠΟΕ, αλλά και για την έκδοση κοινής καταδίκης των πολιτικών Τραμπ. Το δεύτερο σενάριο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Στην σινο-ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ένα ανακοινωθέν, στο οποίο απλά θα επιβεβαιώνεται η προσήλωση των δύο πλευρών στο ελεύθερο εμπόριο και στο πολυμερές σύστημα διαπραγματεύσεων. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα