Μέρκελ: Υπέρ ενός συμβιβασμού με ΗΠΑ για τους δασμούς στα αυτοκίνητα

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 15:18
UPD:15:19
REUTERS/AXEL SCHMIDT

Υπέρ ενός συμβιβασμού με τις ΗΠΑ στο θέμα των δασμών στα αυτοκίνητα τάσσεται ανοιχτά το Βερολίνο, καθώς το πλήγμα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες του θα ήταν μεγάλο σε περίπτωση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης. Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι γίνονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές να βρεθεί χρυσή τομή, αλλά δεν είναι βέβαιο εάν αυτές θα ευοδοθούν. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι θα ταχθεί υπέρ της μείωσης των ευρωπαϊκών δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών οχημάτων, αν η Ουάσιγκτον εγκαταλείψει την απειλή για επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι εάν γίνει αυτό, οι μειώσεις στους δασμούς θα αφορούν όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και όχι μόνο τα αμερικανικά, καθώς αυτό απαιτούν οι διεθνείς κανόνες εμπορίου. 

«Όταν θέλουμε να διαπραγματευθούμε δασμούς, για παράδειγμα στα αυτοκίνητα, χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε γι' αυτή» σημείωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Θα ήμουν έτοιμη να στηρίξω τις διαπραγματεύσεις για μείωση των δασμών, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό μόνο με τις ΗΠΑ».

Νωρίτερα είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρέσβης είχε συνάντηση με επικεφαλής γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, στους οποίους τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα βάλουν στον πάγο τα σχέδια για δασμούς στις εισαγωγές οχημάτων, εάν υπάρξουν ανταλλάγματα από τους Ευρωπαίους. 

Oι πληροφορίες ότι επιδιώκειται λύση σε αυτό το μέτωπο έχουν πυροδοτήσει σήμερα ένα ράλι των μετοχών των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών. 

Πηγή: Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα