Market Beat: Η δεξιοτεχνία του Τραμπ έκανε τη διένεξη με την Κίνα αφορμή ανόδου στην Ευρώπη

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 09:28
UPD:09:46
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Tου Κώστα Ιωαννίδη

Με το διεθνές κλίμα σε πλήρη αναταραχή και τους αναλυτές πλέον να επιμετρούν τα αρνητικά ενός εμπορικού πολέμου, η διάθεση για ρίσκο ανέβηκε σε ΗΠΑ Ευρώπη αλλά ακόμα και στην Ασία σήμερα μετά από μεγάλη βουτιά αρχικά. Γιατί πρότεινε στις ευρωπαϊκές οικονομίες που έχουν αυτοκινητοβιομηχανίες να πιέσουν για κατάργηση των δασμών στα αμερικάνικα, για να μην πραγματοποιήσει την απειλή για δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών οχημάτων. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών αυξήθηκαν, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη μείωση των τελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές αυτοκινήτων των ΗΠΑ, μετά την προσφορά της Ουάσιγκτον να καταργήσει την απειλή για δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα η εικόνα των συναλλαγών θα διαφέρει. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανοίγουν πυρ» ενάντια στον κόσμο με τους δασμούς που απειλούν να επιβάλουν, προειδοποίησε η Κίνα χθες, λέγοντας ότι κανείς δεν θέλει εμπορικό πόλεμο, αλλά θα ανταποκριθεί στις αμερικανικές ενέργειες, αμέσως μόλις εφαρμοστούν». Το Πεκίνο ανέβασε τους τόνους στη θερμότατη μεταξύ τους διαφωνία. Οι αγοραίοι περιμένουν.    

Η αποτύπωση του φρονήματος των εγχώριων παραγόντων αποκαλύπτει τη δυσκολία που υπάρχει στο να αισιοδοξήσουν για το βραχυπρόθεσμο μέλλον των τιμών των μετοχών της αγοράς μας. «Η υπέρβαση του σκηνικού συναλλακτικής απαξίωσης είναι κατεπείγουσα αλλά κάθε άλλο παρά πιθανή, ενόσω συνεχίζεται η ένδεια εξελίξεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως θετικοί καταλύτες». Τόνιζε χθες το πρωί η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ειδοποιώντας τους επενδυτές στη συνέχεια: «Η απειλή υποχώρησης κάτω από τις 740 μονάδες είναι ορατή, με το επίπεδο των 735 μονάδων να συνιστά όριο στήριξης και τους αγοραστές να καλούνται να επιδείξουν τα αντανακλαστικά τους».

Η Merit Investment Sec. τόνιζε με ψήγματα αισιοδοξίας:  «Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλησίον του χαμηλότερου κλεισίματος των τελευταίων 7 μηνών (738,08μον), ενώ η αδιαφορία των Συμμετεχόντων δεν βοηθά στις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις μας. Ωστόσο, υπάρχουν τίτλοι που σταδιακά εισέρχονται σε ελκυστική περιοχή, με βασική προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές συστημικές πιέσεις στην Αγορά».

Ευτυχώς υπάρχει μερίδα θεσμικών που επιμελείται αυτής της, υποστηρικτικού τύπου, μέριμνας για τα σημαντικά, τεχνικά επίπεδα τιμών, για επαγγελματίες διαχειριστές. Οι συναλλαγές απόκτησαν μια σχετική ηρεμία από τις 13:12, όταν ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματευόταν σταθερά πάνω από τις 850 μονάδες. Η αγορά χθες, κρατώντας αρκετά από τα «κουσούρια» των τελευταίων συνεδριάσεων, δικαίωσε την εκτίμησή μας, που από τα κύματα των ρευστοποιήσεων προχθές καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως αναγνωρίστηκε πυθμένας στο επίπεδο των 742 μονάδων.

Άνοιξε με ανοδικό χάσμα και το ελάχιστο μέρας ήταν οι 743,7 μονάδες. Δηλαδή, ούτε που σκέφτηκαν οι ισχυροί παράγοντες να συνεχίσουν τις πιέσεις την Πέμπτη μετά τις 11:50, που σημειώθηκε το κατώτερο μέρας. Ήταν τόσο αγχωμένοι δε από την προσωρινή βουτιά, που χρησιμοποίησαν τα μεγάλα μέσα για να ξεκολλήσουν τον ΓΔ από τα χαμηλά. Τις τραπεζικές μετοχές δηλαδή και με τη βοήθεια της εκτίναξης του δείκτη τους από τις 844,6 μονάδες τον οδήγησαν εντός δέκα λεπτών στις 851,36. Ήτοι άνω του επιπέδου των 850 που η υπερπήδησή του γεννά ανακούφιση. Αντίθετα ανησυχία θα προκαλούσε κάθε τιμή του δείκτη χαμηλότερα από εκεί. Οι τράπεζες στις δημοπρασίες πιέστηκαν και το κλείσιμο του δείκτη τους έγινε οριακά κάτω από τις 850 μονάδες. Ο ΓΔ όμως εκτινάχθηκε στις δημοπρασίες.

Μια είδηση που επηρέασε και θα επηρεάσει στη συνέχεια αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι, στην τακτική γενική συνέλευση της 26ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της τράπεζας προτείνει:

  • Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 0,90 ευρώ/μετοχή, μέσω της κεφαλαιοποίησης ισόποσου μέρους του ειδικού αποθεματικού
  • Την αύξηση της ονομαστικής αξίας της κάθε κοινής ονομαστικής μετοχής
  • Τη μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών, μέσω της συνένωσής τους (reverse split)
  • Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι καλούνται να εκλέξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Για τη στήλη το θετικότερο μήνυμα από τη σύνοδο της Πέμπτης ήταν, πως το χρονικό διάστημα που στις προηγούμενες συνόδους κυριαρχούσαν οι πωλητές, με την αρωγή των επιλογών των θεσμικών του δολαρίου, χθες ήταν ανοδικό. Μάχες για την τάση δόθηκαν αλλά τις κέρδισαν οι αισιόδοξοι.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Σημαντικά κέρδη παρουσίασαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τη δέσμευση της Federal Reserve για την επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 24.356,74 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 1,12% στις 7.586,43 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε αύξηση κατά 0,86% στις 2.736,61 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της FOMC επί της νομισματικής επιτροπής. Σύμφωνα μ’ αυτά, οι αξιωματούχοι της Fed, παρότι εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, εμφανίζονται αμετακίνητοι ως προς τα βήματα της νομισματικής πολιτικής.

Έτσι, επιβεβαιώνουν τον στόχο για ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους και για τρεις αυξήσεις εντός του 2019. Σημειώνεται ότι η Fed στη συνεδρίαση του Ιουνίου προχώρησε στην ώθηση προς τα άνω του εύρους των επιτοκίων της στο 1,75% - 2% από 1,5% - 1,75% προηγουμένως.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν και τα στοιχεία της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, με τα μηνύματα να θεωρούνται αρκετά αισιόδοξα. Άλλωστε, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, αυξήθηκαν κατά 177.000.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη χθες για τις ευρωπαϊκές αγορές με στήριξη από τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Βοήθησαν δημοσιεύματα, όπου ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία φέρεται να ενημέρωσε τους επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει τις απειλές για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν το μπλοκ συμφωνούσε να άρει όλους τους δασμούς στα αμερικανικά αυτοκίνητα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,41% στις 381,59 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,4% στις 7.603,22 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,19% στις 12.464,29 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 5.366,32 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,11% στις 9.866,20 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,05% στις 21.914,29 μονάδες.

Η μετοχή της BMW ενισχύθηκε 2,7%, τηςVolkswagen 3,7%, της Peugeot 3,6% και της Fiat Chrysler 5,8%. Ωστόσο, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας για το 2018 στο 2,2% εξαιτίας της ανόδου του προστατευτισμού και της απειλής ενός σκληρού Brexit.

ΧΑ

Σεμνή παρακολούθηση της δυναμικής των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων 

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, και πρώτη του μήνα οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών νευρική ανοδική κίνηση. Κινήθηκαν πτωτικά και με αρνητικό πρόσημο μεταβολής από τις 11:18 ως τις 11:52 έκτοτε ο ΓΔ πέρασε μόνιμα σε θετικό πεδίο. Οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε θετικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 746,78 με ανοδικό χάσμα 2,4 μονάδων. Ένα τίναγμα προς τα πάνω τον έφερε στις 10:32 ως τις 748,57 μονάδες που ήταν το μέγιστο μέρας ως τις δημοπρασίες, γιατί τότε τινάχθηκε ως τις 748,67 από 751,13 την προηγούμενη που ήταν το τελικό μέγιστο. Το ελάχιστο για τη μέρα ήταν οι 743,71 από 741,61 την Τετάρτη σημειώθηκε στις 11:50. Η άνοδος που ξεκίνησε αμέσως μετά, όρισε μια ανοδική πορεία για ώρες, που είχε ως τελικό αποτέλεσμα, στις 17:00 να βρεθεί ο μέσος όρος στις 747,62 μονάδες. Οι εντολές αγοράς στις δημοπρασίες του χάρισαν μονάδες. Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον. Η δε εμφάνιση κερδών ήταν σε αντίθεση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση ανέβηκε κατά 7 μονάδες βάσης περνώντας στο 4,03%.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία αγοραστών και πωλητών. Η ισχύς των τελευταίων μέτρησε από τις 10:32 ως τις 11:50. Το ελάχιστο στις 743,71 μονάδες, ήταν 8,7 μονάδες πάνω από το ελάχιστο τρέχοντος έτους, στις 735 μονάδες χονδρικά. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή, που μετατράπηκε σε ανοδική με μικρότερα κέρδη. Ενώ δεν υπολογίσανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ, που είχαν ανοδική έναρξη και συνέχεια επισης. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 748,57 μονάδες που ήταν 4,8 πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 0,10 μονάδες κάτω από το ανώτερο.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο εύρος διακύμανσης (4,9 μονάδες) σε σχέση με τις 9,5 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που κατέληξε στα 55,437 από 55,246 δις ευρώ. Έξη  blue chip υπέκυψαν στις πιέσεις, ήταν οι ΒΙΟ -2,85%, ΜΟΗ -2,00%, ΕΕΕ -0,97%, ΤΙΤΚ -0,47%, ΓΡΙΒ -0,34%,  και ΜΥΤΙΛ -0,24% ενώ 17 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,79% από -0,41% την προηγούμενη), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,18% από -1,16%, την ΕΤΕ στο +0,07% από +1,43%, ΕΥΡΩΒ +1,06% από -0,47% και την ΠΕΙΡ στο +0,36% από -1,22%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,01% από +0,25% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 15) και οι ΕΧΑΕ, και ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Με βάση τους ημερήσιους όγκους η ΕΤΕ ήταν πρώτη με 4,679 από 3,624 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ με 618.425 τεμάχια από 1,027 εκατ. τεμάχια, ΠΕΙΡ με 466.741 από 322.473 τεμάχια, ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 391.111 τεμάχια, ΑΛΦΑ με 330.331 από 574.902 τεμάχια, ο ΟΤΕ με 252,216 από 320.473 τεμάχια, την προηγούμενη σύνοδο.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,56% και έφθασε στις 748,57 από 744,41 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1966,23 από 1956,96 μονάδες με μεταβολή +0,47%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν υπολογίσιμα την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη προς τα πάνω, το κλείσιμο ήταν πολύ κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,592 από 20,722 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,22 από 2,973 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 15,969 από 15,171 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,312 από 2,077 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 54 από 39 των καθοδικών 36 από 63 και 27 από 21 ήταν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ακόμα και οι κινήσεις διεκπεραίωσης φθίνουν

Στη προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν κυρίως ανοδική δυναμική στον 25άρη. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1964,15 μονάδες, με ανοδικό χάσμα 7,2 μονάδων. Ακολούθησε μια νευρικότητα και γρήγορη βουτιά ως τον πυθμένα για τη μέρα στις 1953,06 μονάδες στις 11:22. Το μέγιστο, στις 1969,30, ήρθε στις 10:32. Από τις 11:22 ξεκίνησε άνοδος κατά κύματα εντολών αγοράς. Οι θεσμικοί τον άφησαν στις 17:00, στις 1964,34. Στις δημοπρασίες άλλαξαν οι τιμές προς τα άνω και  το κλείσιμο έγινε στις 1966,23 μονάδες με μεταβολή +0,47%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 3,390 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου, άλλαξαν χέρια 391 συμβόλαια με ανώτερο τις 1968,75, κατώτερο τις 1951,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 1967,00. Εμφανίστηκε όγκος 61 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με ανώτερο τις 1966,50, κατώτερο τις 1957,00 και τελευταίες πράξεις στις 1966,50 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά, του Ιουλίου, ήταν 9793 από 9764 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς παρέμειναν 513 ΣΜΕ.

Οι traders στα calls επιλέγουν τιμές εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2500 μονάδες και στα puts τιμές εξάσκησης από τις 1875 ως τις 1925 μονάδες. Συνεπώς την κίνηση ως τις 1925 για τον δείκτη είναι μέσα στις εκτιμήσεις τους ενώ το πέρασμα πάνω από τις 2100 στο κατακαλόκαιρο θεωρείται απίθανο ενδεχόμενο.

Ο τζίρος του ΧΑ ανέβηκε στα 27,6 εκατ., αλλά τα 10 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΟΛΥΜΠ, ΤΙΤΚ, ΜΟΗ). Από τις μετοχές του 25άρη, δεν εμφάνισαν ούτε στιγμή απώλειες οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ. Δεν πέρασαν σε θετικό πεδίο στην διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΜΟΗ. Οι δημοπρασίες στο τέλος έστειλαν στο υψηλό ημέρας για κλείσιμο τις ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και στο χαμηλό ημέρας τις  ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΜΟΗ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Fund Services

H Αγορά έχει επιστρέψει στα προηγούμενα χαμηλά έτους, έστω και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Παρά την επιτυχία των Τραπεζών στα "τεστ αντοχής" τον Μάιο, αλλά και την πολύ βελτιωμένη εικόνα των Ελληνικών ομολόγων, η εικόνα στο ταμπλώ παραμένει αδύναμη. Οι αφορμές αρκετές, από διάλυση του Κυβερνητικού Συνασπισμού, μέχρι φήμες για εταιρείες που είναι στο στόχαστρο funds για "short selling", αλλά η ουσία παραμένει η ίδια: η έλλειψη αγοραστών.

Πώς θα μπορούσε να επιστρέψει το ενδιαφέρον των αγοραστών στο X.A. με την προϋπόθεση να μην διαταραχθεί το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές;

Αναθεώρηση τιμών - στόχων λόγω μείωσης κινδύνου Χώρας. Με τη βελτίωση των αποδόσεων των Κυβερνητικών ομολόγων, οι εύλογες αξίες των μετοχών αναπροσαρμόζονται ανοδικά. Ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων από Ξένους Οίκους, που θα αναπροσαρμόζουν τον κίνδυνο Χώρας στις εταιρείες που παρακολουθούν θα βοηθούσε αρκετά. Οι Ελληνικές Τράπεζες να βρεθούν εντός των στόχων των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το θέμα του "waiver" είναι μεν σημαντικό, πιο σημαντικό όμως είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η επίτευξη των στόχων θα ενδυναμώσει την αξιοπιστία των Ξένων Επενδυτών προς τα business plans των Εγχώριων Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Η εταιρική κερδοφορία β τριμήνου των εισηγμένων. Θα είναι θετικό να συνεχιστεί η τάση που εμφανίστηκε στο α΄ τρίμηνο. Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την κερδοφορία θα είναι οι αυξημένες τιμές του Πετρελαίου, η άνοδος του Δολαρίου και οι τιμές των Εμπορευμάτων.

Πορεία Οικονομίας – Τουρισμού. Το νέο ρεκόρ που αναμένεται φέτος στον Τουρισμό και η γενικότερη πορεία της Οικονομίας (πορεία εσόδων από φορολογικές δηλώσεις κ.λ.π.) θα βοηθούσε τα θεμελιώδη της Ελληνικής Οικονομίας.

Αποκρατικοποιήσεις. Η πορεία του διαγωνισμού για την εκχώρηση του ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και η πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ, πέρα από το άμεσο ενδιαφέρον που θα έχει για τις εισηγμένες, θα δείξει και το όποιο ενδιαφέρον των Ξένων για επενδύσεις σε Ελληνικές εισηγμένες.

Η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος λόγω Εμπορικών πολέμων, η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και η μη επίτευξη των στόχων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι παράγοντες που θα αποτελέσουν τροχοπέδη στη βελτίωση του κλίματος στο Χ.Α.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει στηρίξεις στις 735 μονάδες και 710 μονάδες, ενώ για τη διάσπαση των 780 μονάδων θα απαιτηθεί αύξηση του όγκου συναλλαγών ώστε να επιχειρηθεί η προσέγγιση των 800 μονάδων.

Σήμερα

Οι κινεζικές αγορές που δέχθηκαν πλήγμα το πρωί σήμερα, Παρασκευή 6/7, υπονόμευσαν τα ασιατικά χρηματιστήρια αρχικά καθώς ο χρόνος πλησιάζει για μια κίνηση που πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι θα προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Στις 06:15, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific, εκτός της Ιαπωνίας, ήταν -0,4% χαμηλότερα, μετά από μια μικρή πρόωρη άνοδο. Ο δείκτης έχασε 8,9% από τις 7 Ιουνίου. Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 1,1% στις 2.706, πλησιάζοντας το χαμηλό του Ιανουαρίου του 2016 στις 2.638. Αλλά στις 08:00 δική μας ώρα οι απώλειές του ήταν στο -0,34%. Ο δείκτης CSI300 με τα blue chip μειώθηκε κατά 0,9% στις 06:15 αλλά ήταν στο -0,04% στις 08:00.

«Η Κίνα θα πάρει μέτρα ανταπόδοσης, για τα οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ έχει απειλήσει πως θα απαντήσει με επιπλέον δασμούς. Ο εμπορικός πόλεμος από ενδεχόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα, τώρα έχει γίνει πραγματικότητα». Δήλωσε  ο Norihiro Fujito, της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Ο δείκτης Kospi στη Σεούλ υποχώρησε -0,25% το πρωί αλλά στις 08:00 εμφάνισε οριακά κάρδη και οι μετοχές της Ταϊβάν από -0,4% ήταν κατόπιν -0,11% χαμηλότερα.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας ήταν 1,19% υψηλότερα μετά το κλείσιμο σε χαμηλό για το τρίμηνο την Πέμπτη.

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν την Πέμπτη από την εμπιστοσύνη που γέννησαν τα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών αυξήθηκαν, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη μείωση των τιμολογίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές αυτοκινήτων των ΗΠΑ, μετά την προσφορά της Ουάσιγκτον να καταργήσει την απειλή για δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Αυτό το κλίμα χαλάρωσης των εντάσεων βοήθησε την ευρεία ανάκαμψη του Nikkei, με την αυτοκινητοβιομηχανία Honda Motor Co να πηδάει 2% και η Toyota Motor Corp να αυξάνεται κατά 1,9%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα