Κοντά στα υψηλότερα οκτώ εβδομάδων το πετρέλαιο

Τρίτη, 04 Ιουλίου 2006 07:02

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ εβδομάδων διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο στο Λονδίνο μετά την απόρριψη των αιτημάτων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. από το Ιράν, για αναστολή του πυρηνικού του προγράμματος, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της ζήτησης την περίοδο των εορτών.

Τα αιτήματα της Δύσης στο Ιράν να αναστείλει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου δεν είναι «λογικά», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τον αξιωματούχο διαπραγματευτή του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα Αλί Λαριτζανί. Το Ιράν, η τέταρτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, έχει προθεσμία μέχρι τις 12 Ιουλίου να σταματήσει το πρόγραμμα ή να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως μετέδωσε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Αυγούστου σημείωσε άνοδο έως 31 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 73,70 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 73,44 δολ. το βαρέλι στις 11:24 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Το μπρεντ αναρριχήθηκε χθες έως τα 73,99 δολ. και τα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 και 3 Μαΐου, όταν άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 74,97 δολ. το βαρέλι. Το μπρεντ άρχισε να διαπραγματεύεται το 1988.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης θα αρχίσουν πάλι στις 6 μ.μ. σήμερα στη Ν. Υόρκη μετά το χθεσινό κλείσιμο για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Περίπου 34,3 εκατ. Αμερικανοί αναμενόταν να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια του εορτασμού των τεσσάρων ημερών που άρχισε το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την ΑΑΑ, τη μεγαλύτερη λέσχη αυτοκινητιστών των ΗΠΑ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου σημείωσε άνοδο 41 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 73,93 δολ. το βαρέλι στις 30 Ιουνίου στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας άνοδο για όγδοη συνεχόμενη ημέρα. Το αργό άγγιξε τα 75,35 δολ. το βαρέλι στις 21 Απριλίου στη Ν. Υόρκη και τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα