Ιαπωνία: Ανάγκη για διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν

Τρίτη, 04 Ιουλίου 2006 07:21

ΚΟΝΤΑ στο μηδέν πρέπει να διατηρήσει η Bank of Japan τα βασικά επιτόκια δανεισμού, επειδή ο αντιπληθωρισμός στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο δεν έχει ακόμη τελειώσει, σύμφωνα με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομίας Σαντακάζου Τανιγκάκι.

«Σε αυτό το σημείο θέλουμε από την Τράπεζα της Ιαπωνίας να διατηρήσει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων για να στηρίξει την οικονομία και να εξασφαλίσει ότι πατάχθηκε ο αντιπληθωρισμός», είπε σήμερα ο Τανιγκάκι μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στο Τόκυο, όταν ρωτήθηκε για την προοπτική της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ιαπωνίας σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους κατά 11,6% την τρέχουσα χρήση, με τον ταχύτερο ρυθμό σε 16 χρόνια, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα Tankan της

Κεντρικής Τράπεζας, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν χθες. Τον περασμένο μήνα ο διοικητής της BOJ, Τοσιχίκο Φουκούϊ, είπε ότι το διοικητικό του συμβούλιο θα αυξήσει τα επιτόκια χωρίς καθυστέρηση.

Οι προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων βοήθησαν στην αύξηση της απόδοσης των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 16 Μαϊου, όταν άγγιξε το 2%. Η απόδοση αυξήθηκε 2 μονάδες βάσης στο 1,985% στις 11:05 π.μ. στο Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα