Η αιμορραγία των αναδυόμενων και οι αγοραστικές ευκαιρίες

Κυριακή, 01 Ιουλίου 2018 12:21
UPD:15:14
REUTERS/NEIL HALL

Τίποτα δεν φαίνεται να ευνοεί τις αναδυόμενες αγορές φέτος. Γεωπολιτικές εντάσεις, εμπορικές διαμάχες και αυξήσεις επιτοκίων και ράλι του δολαρίου θέτουν υπό πίεση τις μετοχές και τα ομόλογά τους. Το πρώτο εξάμηνο του έτους η αιμορραγία ήταν μεγάλη και το δεύτερο οι προοπτικές δεν φαίνονται καλύτερες.

Ο MSCI Emerging Index, ο δείκτης μετοχών των αναδυόμενων, υποχώρησε 8,5% μόνο το δεύτερο τρίμηνο- στη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του από το τρίτο τρίμηνο του 2015. Στο ίδιο διάστημα τα ομόλογα των αναδυόμενων είχαν απώλειες 3,6%, σύμφωνα με το δείκτη JP Morgan EMBI.

Αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι δηλώνουν απαισιόδοξοι για τις προοπτικές των αναδυόμενων, μερίδα αναλυτών επισημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες ανάκαμψης. Και τούτο γιατί μετά το σφυροκόπημα των τελευταίων μηνών, αναδεικνύονται πολλές αγοραστικές ευκαιρίες στις συγκεκριμένες αγορές. 

Το ακριβό πετρέλαιο- εφόσον οι τιμές θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα- θα μπορούσε να στηρίξει ορισμένες αναδυόμενες, που εξάγουν ενέργεια. Αυτές έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ανακτήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι περισσότερες όμως στηρίζονται σε εισαγωγές πετρελαίου για την κάλυψη των αναγκών τους με αποτέλεσμα να δέχονται πρόσθετες πιέσεις από τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα