Iράν: Με εξαγωγές πετρελαίου από ιδιωτικές εταιρείες επιδιώκει να παρακάμψει τις κυρώσεις

Κυριακή, 01 Ιουλίου 2018 11:52
UPD:11:53
REUTERS/RAHEB HOMAVANDI

A gas flare on an oil production platform in the Soroush oil fields is seen alongside an Iranian flag in the Gulf July 25, 2005. REUTERS/Raheb Homavandi/File Photo

Το πράσινο φως σε ιδιωτικές εταιρείες να εξάγουν αργό πετρέλαιο θα δώσει η Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Εσάκ Τζαχανγκίρι. 

Το Ιράν εξετάζει διάφορους τρόπους να συνεχίσει τις εξαγωγές αργού, που του προσφέρουν πολύτιμα έσοδα στα κρατικά ταμεία, μετά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς όλους τους συμμάχους τους να διακόψουν εντελώς τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου έως το Νοέμβριο.

«Το ιρανικό αργό πετρέλαιο θα προσφέρεται στο χρηματιστήριο και ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να το εξάγει με διαφανή τρόπο» είπε ο Τζαχανγκίρι σε οικονομική εκδήλωση στην Τεχεράνη, που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση. «Θέλουμε να νικήσουμε τις αμερικανικές προσπάθειες να σταματήσουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου» πρόσθεσε. 

Όπως είπε ήδη προσφέρονται στη χρηματιστηριακή αγορά περί τα 60.000 βαρέλια ημερησίως, τα οποια όμως αφορούν προς το παρόν μόνο εξαγωγές πετρελαιοειδών προϊόντων. 

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο της ανακοίνωσης Τραμπ ότι η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε να αυξήσει την προσφορά της έως και 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το Ριάντέσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για ποσότητα, αλλά αναγνώρισε ότι δήλωσε έτοιμο να παρέμβει στην αγορά, εάν κριθεί απαραίτητο. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα