Market Beat: Μια διάθεση για ανακούφιση λόγω τέλους εξαμήνου ελπίδα για την τάση

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 10:14
UPD:10:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη 

Η δυναμική στις συναλλαγές της Ασίας σήμερα, υπογραμμίζει τη, χωρίς μια μείωση διαρκείας, διατήρηση της επιφύλαξης των ενεργών παραγόντων της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας.

Η στάση των θεσμικών του χρηματιστηρίου μας σε πολλά «γεγονότα» που θεωρητικά θα το ανέβαζαν μπορεί να εκπλήσσει αρνητικά. Ωστόσο η διάθεση για ρίσκο είναι εξαρτημένη από εκατοντάδες παραμέτρους και ορισμένες σχετίζονται με τα κέρδη των εισηγμένων. Αυτή η ομάδα παραμέτρων δέχθηκε χτύπημα από την υπόθεση της ΦΦΓΚΡΠ αφού αφορούσε στην αξιοπιστία των δεδομένων που παρέχει  η κάθε εταιρία σε αρχές και επενδυτικό κοινό.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Άλλες παράμετροι έρχονται από το πεδίο της πολιτικής της χώρας, αναφορικά με την οικονομία και την ανάπτυξη, όπου μετράνε τα μέτρα της κυβέρνησης οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και το ποσοστό της πολιτικής αστάθειας. Το σχέδιο για την έξοδο από τα μνημόνια από το Eurogroup με βάση τις αναλύσεις των ξένων οίκων είναι θετικό, αλλά δεν παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, που είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και το τεράστιο μέγεθος του χρέους. Οι αναταράξεις που έφερε η συμφωνία με το κράτος των Σκοπίων όμως, κρίνοντας από το ταμπλό του ΧΑ μείωσαν την θετική του επίδραση.

Το 50% από τις παραμέτρους διαμόρφωσης της διάθεσης για ρίσκο προκύπτει, από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία με γερό ποσοστό σε αυτές να αφορούν στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα Πέμπτη 28/6 υποχώρησαν στα χαμηλά εννέα μηνών, στο ξεκίνημά τους. Λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας ότι η προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπόριο βλάπτει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, μολονότι φαίνεται να τροποποιεί την προσέγγισή της για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων στις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Οι τιμές πετρελαίου των ΗΠΑ χτύπησαν ένα υψηλό 3-1 / 2 ετών, καθώς τα αποθέματα των αμερικανικών αποθηκών μειώθηκαν και συνεπώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την προσφορά σε μια αγορά που είναι ήδη αβέβαιη για τις εξαγωγές της Λιβύης, μια διακοπή της παραγωγής στον Καναδά και τα αιτήματα της Ουάσιγκτον οι εισαγωγείς να σταματήσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό. Ο Πρόεδρος Trump δήλωσε την Τετάρτη ότι θα χρησιμοποιήσει μια ενισχυμένη διαδικασία επανεξέτασης των θεμάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας για να ανατρέψει τις εξαγορές ευαίσθητων αμερικανικών τεχνολογιών από κινεζικά συμφέροντα. Θεωρήθηκε μια πιο ήπια προσέγγιση από την επιβολή συγκεκριμένων επενδυτικών περιορισμών για την Κίνα.

Παρόλο που αρχικά ανέβηκαν ψηλότερα οι μετοχές των ΗΠΑ, η αισιοδοξία εξατμίστηκε γρήγορα αφού ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Trump δεν αποτελούσε στροφή για μια πιο μαλακή στάση έναντι της Κίνας. Οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για την σκληρή προσέγγιση του Trump στην προσπάθεια να πάρουν οι ΗΠΑ καλύτερες εμπορικές συμφωνίες, με πρώιμες ενδείξεις ότι η στάση του μπορεί όχι μόνο να πληγώσει τις ΗΠΑ, αλλά και να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Δεν θα εκπλαγούμε αν μάθουμε, πως οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με βάση τα πρωτοσέλιδα, ανέβασαν το country  risk. Το ποσοστό πολιτικής αστάθειας είναι παράμετρος, που υπάρχει σε όλα τα επενδυτικά μοντέλα. Αλλά επειδή στις χώρες του Νότου της ευρωζώνης είναι αυξημένο εδώ και χρόνια, υπάρχει μεγάλη ευαισθησία των διαχειριστών όταν ανεβαίνει. Το είδαμε στην περίπτωση της Ισπανίας, όταν μετά το μνημόνιο άρχισαν τα βάσανα από την διάθεση για ανεξαρτησία της Καταλονίας. Το παρακολουθήσαμε στην αγορά αξιών της Ιταλίας, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών την άνοιξη και φυσικά, το έχουμε υποστεί, ως αγορά, πολλές φορές στα χρόνια, που πέρασαν. Με την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις σε ένα ειδύλλιο, του «έλα εσύ φύγε εσύ».

Στις 19 συνόδους του Ιουνίου, ο ΓΔ κινήθηκε και κατέληγε σε τρεις ζώνες τιμών. Πιο δημοφιλής ήταν από τις 770 ως τις 780 αφού μέσα σε αυτή κινήθηκε και έκλεισε εννέα φορές. Επτά φορές έκλεισε στη ζώνη μεταξύ 760 και 770 μονάδων και δυο φορές οδηγήθηκε στη ζώνη από 780 ως 790 μονάδες. Μια μόνο φορά στις 11/6 έκλεισε κάτω από τις 760, για αυτό τον ορίσαμε ως το μήνα της ασαφούς, σε σχέση με τα αίτιά της, συσσώρευσης. Με το τζίρο ελεύθερων συναλλαγών στα 41 ,4 εκατ. και τον ΓΔ στις 767,74 μονάδες, οι δημοπρασίες προσέθεσαν 9 εκατ. και 0,2 μονάδες. Ήταν «κατά βάθος» μια ανοδική μέρα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Να εξατμίσουν όλα τα αρχικά κέρδη και να κλείσουν σε αρνητικό έδαφος «κατόρθωσαν» στη σύνοδο της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι θετικές εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο δεν κατέστησαν ικανές να ανακόψουν τις απώλειες στις τεχνολογικές μετοχές.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,68% στις 24.117,59 μονάδες, διαγράφοντας ενδοσυνεδριακά κέρδη, ύψους 285 μονάδων. Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 1,54% στις 7.445,08 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,86% στις 2.699,63 μονάδες.

Ο Λευκός Οίκος, επανερχόμενος στο ζήτημα των κινεζικών επενδύσεων, ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για τους περιορισμούς, ως προς τις επενδύσεις των Κινέζων στην τεχνολογία, θα λαμβάνονται από την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ,  η οποία πλέον θα έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες. Η συγκεκριμένη απόφαση αξιολογήθηκε ως θετική από τους επενδυτές, οδηγώντας τους αμερικανικούς δείκτες σε ενδοσυνεδριακή άνοδο. Ωστόσο, το θετικό momentum εκτονώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να κλείσει σε αρνητικό έδαφος.

Οι αγορές διεθνώς, τις τελευταίες ημέρες κινούνται στο πλαίσιο της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και των κυριότερων εταίρων τους. Άλλωστε, σ΄ αυτόν τον «πόλεμο» δεν εμπλέκεται μόνο η Κίνα, αλλά και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την εκτίμηση των επενδυτών πως θα είναι πιο διαλλακτική στάση Τραμπ έναντι των κινεζικών επενδύσεων στην τεχνολογία.

Επειδή το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων, για να ελέγξει τις επενδύσεις στην τεχνολογία.

Στο μεταξύ, εκτινάχθηκε (+3,3% στα 72,87 δολάρια το βαρέλι) η τιμή του πετρελαίου από τις ανησυχίες για περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς σε μια εποχή που η ζήτηση ανεβαίνει.

Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία τον Ιούνιο και συγκεκριμένα στις 97 μονάδες από 100 τον προηγούμενο μήνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,72% στις 379,97 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,11% στις 7.621,69 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,93% στις 12.348,61 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,87% στις 5.327,20 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια των χωρών της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,22% στις 9.658,60 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 21.557,91 μονάδες.

ΧΑ

Σταμάτησε η κάθοδος διεθνώς, επικράτησε τάσης συσσώρευσης στην Αθήνα

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κίνηση που έφερε εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής πτωτική μεγάλης κλίσης από τις 16:15 ως το τέλος των δημοπρασιών. Οδήγησαν τον ΓΔ αρχικά σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 767,35 με πτωτικό χάσμα 1,5 μονάδων. Η βουτιά αμέσως όρισε το ελάχιστο ημέρας στις 765,11 από 768,89 την Τρίτη. Μετά ξεκίνησε η υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς που έφερε το μέγιστο για τη μέρα στις 13:11, ήταν οι 773,72 από 799,99 μονάδες την προηγούμενη που σημειώθηκε ξανά στις 15:10 (773,22) και τότε φάνηκε πως θα ήταν η οροφή για τη μέρα. Οι επιλογές των θεσμικών από τότε κίνησαν τον ΓΔ προς το κλείσιμο της προηγούμενης (768,89). Τον κατέβασαν ως τις 17:00 και τότε τον άφησαν στις 767,74 μονάδες. Οι αγορές στις δημοπρασίες του χάρισαν 0,2 της μονάδας. Τη σύνοδο σφράγισε ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων κύρια στον τραπεζικό κλάδο. Αντίθετα στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς η απόδοση έπεσε στο 4,05%, σύμφωνα με το Bloomberg, μειωμένη κατά επτά μονάδες βάσης.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία αγοραστών και πωλητών, αλλά η ισχύς των τελευταίων μέτρησε από τις 15:10 ως το τέλος των ελευθέρων συναλλαγών. Το ελάχιστο στις 765,11 μονάδες ήταν 30,0 μονάδες πάνω από το ελάχιστο τρέχοντος έτους, στις 735 μονάδες χονδρικά. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με εξαρχής πτωτική ατμόσφαιρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που μετατρεπόταν σταδιακά σε ανοδική σταθερής κλίσης υπολογίζοντας σχετικά με το ανοδικό άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ που είχαν επίσης ανοδική συνέχεια αρχικά. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 767,91 μονάδες που ήταν 2,8 μονάδες πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής του και 5,8 μονάδες κάτω από το ανώτερο.

Ήταν μια σύνοδος με μικρό εύρος διακύμανσης (8,6 μονάδες) σε σχέση με τις 11,13 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ουδέτερο για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που κατέληξε στα 56,733 από 56,705 δις ευρώ. Εννιά blue chip δεν υπέκυψαν στις πιέσεις, ήταν οι ΜΠΕΛΑ +2,52% από +2,58%, ΦΡΛΚ +2,01%, ΣΑΡ +1,35%, ΟΤΕ +1,20% από +0,28%, ΕΕΕ+1,05% από +0,21%, ΤΕΝΕΡΓ +0,76% από +0,38%, ΕΧΑΕ +0,64% από +1,07%, ΔΕΗ +0,57%, και ΕΛΠΕ +0,41% ενώ 13 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικές.

Μέτρησαν αρνητικά και καταλυτικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (--1,81% από 3,69% την Τρίτη), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,01% από -3,40%, την ΕΤΕ στο -1,62% από -4,77%, ΕΥΡΩΒ -1,08% από -3,44% και την ΠΕΙΡ στο -3,00% από -3,23%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν πολύ καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,29% από -1,03% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 14) και οι ΜΥΤΙΛ ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ στα αμετάβλητα. Με βάση τους ημερήσιους όγκους η ΕΤΕ ήταν πρώτη με 14,771 από 13,719 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν ΑΛΦΑ με 3,387 από 2,182 εκατ. τεμάχια, ΕΥΡΩΒ με 2,074 από 1,966 εκατ. τεμάχια, ΠΕΙΡ με 845.107 από 526.749 τεμάχια, ο ΟΤΕ με 659.917 από 737.887 τεμάχια την προηγούμενη σύνοδο.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,13% και έφθασε στις 767,91 από 768,89 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2011,16 από 2011,21 μονάδες με μεταβολή -0,002%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν υπολογίσιμα την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο να γίνεται κάτω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,406 από 39,826 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,011 από 6,584 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 37,498 από 30,619 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,399 από 1,939 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 44 από 43 των καθοδικών 49 από 70 και 28 από 19 ήταν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Μικρές αλλαγές στα ανοικτά συμβόλαια προδίδουν «πίστη» στη συσσώρευση

Στη τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 2006,79 μονάδες, με πτωτικό χάσμα 4,4 μονάδων. Στις 10:32 πρόλαβε να εμφανιστεί το κατώτερο ημέρας στις 2001,77 μονάδες. Μια σταθερή άνοδος αμέσως μετά έφερε στις 13:12 το μέγιστο στις 2024,50. Με μικρής κλίσης πτώση μετά τις 15:15 τον έφεραν στις 17:00 στις 2010,19 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2011,16, αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,002%. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 10,771 από 10,938 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου, άλλαξαν χέρια 1435 συμβόλαια με ανώτερο τις 2012,75, κατώτερο τις 1989,75 και τελευταίες πράξεις στις 1998,00 μονάδες. Εμφανίστηκε όγκος 50 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με ανώτερο τις 2009,75 μονάδες, κατώτερο τις 1992,00 με τελευταίες πράξεις στις 1992,00 από 1994,50 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά, του Ιουλίου, ήταν 10570 από 10505 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς έγιναν 437 από 413 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το συναλλακτικό ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Στα calls λήξης Ιουλίου ο όγκος διατηρήθηκε στα 14 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2050 μονάδες. Ο όγκος για τη σειρά Αυγούστου ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης για τη κυρίαρχη σειρά ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2000 μονάδες, ενώ για την επόμενη διακινήθηκαν 20 με τιμή εξάσκησης τις 1900 μονάδες.

Η αύξηση της απόστασης του υποκείμενου δείκτη από το ΣΜΕ τρέχουσας σειράς είναι ένα χαρακτηριστικό που υποδηλώνει το φρόνημα των συναλλασσόμενων στα παράγωγα. Επίσης αξίζει να θυμίσουμε τις κινήσεις που έγιναν πρόσφατα στο  stock repo. Στις 22/6 : Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε σε 33.901 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, σε 2.441 για ΑΛΦΑ, σε 500 για ΜΠΕΛΑ, σε 250 για ΕΧΑΕ και 189 για ΟΠΑΠ. Στις 26/6 : Το συναλλακτικό ενδιαφέρον αφορούσε σε 85.420 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, στα 11.000 για ΕΤΕ, στα 5.000 για ΑΛΦΑ, στα 747για ΟΠΑΠ και στα 8 για ΠΕΙΡ. Στις 27/6 : Αφορούσε σε 56.291 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, στα 20.000 για ΟΤΕ, στα 16.000 για ΟΠΑΠ, στα 2.000 για ΑΛΦΑ, και στα 312 για ΦΡΛΚ. Κάθε συμβόλαιο αντιπροσωπεύει 100 μετοχές της εισηγμένης.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης Nuntius Sec.

Η συνεχιζόμενη μείωση του spread μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων ομολογιών στις ΗΠΑ, κάνει και πάλι επίκαιρες, μετά από 10 περίπου χρόνια, τις θεωρίες περί 'ανεστραμμένης καμπύλης επιτοκίων', οι οποίες στο παρελθόν έχουν προβλέψει επιτυχώς τις φάσεις ύφεσης στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη.

Η κατάσταση περιπλέκεται από τις διακηρύξεις της Federal Reserve ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα Αμερικάνικα επιτόκια, εξέλιξη η οποία κάνει "ακριβότερο" τον δανεισμό Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων, στηρίζει το Δολάριο, αυξάνοντας τις εκροές κεφαλαίων από τις Αναδυόμενες Οικονομίες και πιθανότατα θα οδηγήσει και τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες στη σταδιακή σύσφιξη της Νομισματικής τους πολιτικής. Όλα αυτά μάλιστα εν μέσω δηλώσεων περί "Εμπορικού πολέμου", μίας ιδιαίτερα αρνητικής προοπτικής για την Παγκόσμια Οικονομία.

Στα καθ' ημάς, η μείωση της ημερήσιας μεταβλητότητας του Γενικού Δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους, σε συνδυασμό με τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, δείχνει μία Αγορά εμφανώς αναποφάσιστη, χωρίς προσανατολισμό και "καταλύτες" και με λίγους Συμμετέχοντες, οι οποίοι δε βιάζονται να τοποθετηθούν σε αυτήν.

Ο Τραπεζικός δείκτης παραμένει σε πτωτική τάση, μιμούμενος "ομολόγους" του ανά την Ευρώπη, καθώς τα ανοικτά ζητήματα (είσπραξη και αναδιάρθρωση παλαιών δανείων, πιθανότητα κεφαλαιακών αυξήσεων κ.λ.π.) παραμένουν. Μάλιστα και εντός της ΕΚΤ υπάρχουν "φωνές" που υποστηρίζουν ότι τα ιστορικώς χαμηλά επιτόκια απομακρύνουν τους υποψήφιους Καταθέτες από τα Τραπεζικά γκισέ, διατηρούν τα δανειακά spread (δηλαδή την κύρια παραδοσιακή πηγή εσόδων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων) σε χαμηλά επίπεδα και πιθανώς δημιουργούν "φούσκες" σε αρκετά assets.

Ο Γενικός Δείκτης, θα δώσει πιο ξεκάθαρο σήμα για τις προθέσεις του άπαξ και διαφύγει από το εύρος τιμών μεταξύ 757 και 792 μονάδων, στο οποίο έχει παραμείνει 'εγκλωβισμένος' τις 3 τελευταίες εβδομάδες.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν αρχικά στα χαμηλά εννέα μηνών σήμερα Πέμπτη 28/6 λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας ότι η προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπόριο βλάπτει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, μολονότι φαίνεται να τροποποιεί την προσέγγισή της για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων στις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ. Κατόπιν βελτίωσαν την εικόνα τους ορισμένα.

Οι τιμές πετρελαίου των ΗΠΑ χτύπησαν ένα υψηλό 3-1 / 2 ετών, καθώς τα αποθέματα των αμερικανικών αποθηκών μειώθηκαν και συνεπώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την προσφορά σε μια αγορά που είναι ήδη αβέβαιη για τις εξαγωγές της Λιβύης, μια διακοπή της παραγωγής στον Καναδά και τα αιτήματα της Ουάσιγκτον οι εισαγωγείς να σταματήσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,30% σε χαμηλό για το τελευταίο εννεάμηνο στις συναλλαγές αρχικά ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε τελικά -0,01%. Στο αμερικανικό χρηματιστήριο ο S&P 500 έχασε -0,60% την Τετάρτη με κλείσιμο σε χαμηλό ενός μηνός.

Ο δείκτης της MSCI για όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου έπεσε στο κατώτατο επίπεδό του σε βάθος σχεδόν τρεις μήνες, με την ευκαιρία να δημοσιεύσει τον τέταρτο μήνα πτώσης στους τελευταίους πέντε. Ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών χτύπησε το πιο χαμηλό επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου.

Στην Κίνα, οι αγορές έχουν πληγεί από ανησυχίες για ένα ταλαντευόμενο γουάν και οι μάχες για το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγήσει τους επενδυτές να περιμένουν ένα ταραγμένο δεύτερο εξάμηνο.

Ο Πρόεδρος Trump δήλωσε την Τετάρτη ότι θα χρησιμοποιήσει μια ενισχυμένη διαδικασία επανεξέτασης των θεμάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας για να ανατρέψει τις εξαγορές ευαίσθητων αμερικανικών τεχνολογιών από κινεζικά συμφέροντα. Θεωρήθηκε μια πιο ήπια προσέγγιση από την επιβολή συγκεκριμένων επενδυτικών περιορισμών για την Κίνα.

Παρόλο που αρχικά ανέβηκαν ψηλότερα οι μετοχές των ΗΠΑ, η αισιοδοξία εξατμίστηκε γρήγορα αφού ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Trump δεν αποτελούσε στροφή για μια πιο μαλακή στάση έναντι της Κίνας. Οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για την σκληρή προσέγγιση του Trump στην προσπάθεια να πάρουν οι ΗΠΑ καλύτερες εμπορικές συμφωνίες, με πρώιμες ενδείξεις ότι η στάση του μπορεί όχι μόνο να πληγώσει τις ΗΠΑ, αλλά και να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρίες εμπορίας αυτοκινήτων προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι η επιβολή δασμών ύψους 25% σε εισαγόμενα οχήματα θα κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας αυτοκινήτων, θα αυξήσει δραματικά τις τιμές στα οχήματα και θα απειλήσει τις δαπάνες της βιομηχανίας για αυτοκίνητα με αυτόματη πλοήγηση.

Η κίνηση ήρθε μετά από την εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών της Η.Π.Α. Harley-Davidson Inc. που δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα μεταφέρει την παραγωγή για τους ευρωπαίους πελάτες στο εξωτερικό, για να αποφύγει τα αντίποινα στους δασμούς.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των Η.Π.Α. μειώθηκε στο 2,827%, φτάνοντας κοντά στο χαμηλό του 2,759%.

Σε ανησυχητικό σημείο για ορισμένους επενδυτές, η αμερικανική καμπύλη αποδόσεων υποχώρησε περαιτέρω, με το spread μεταξύ 2ετών και 10 ετών να μειώνεται σε ένα χαμηλό 10 ετών στις 32 μονάδες βάσης. Ιστορικά, η οικονομία των Η.Π.Α. τείνει να περνά σε ύφεση αφού το spread αναγκάζεται να συρρικνωθεί τόσο ώστε η διαφορά να είναι κάτω από το μηδέν τοις εκατό, αντιστρέφοντας την καμπύλη αποδόσεων.

Το ευρώ πλήττεται από ανησυχίες σχετικά με την πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, αν και ο εταίρος του συνασπισμού της καγκελαρίου Angela Merkel δήλωσε ότι δεν επιδιώκει να διαλύσει την κυβέρνηση.

Το κοινό νόμισμα ανήλθε σε 1,1561 δολάρια, περνώντας κοντά από ένα χαμηλό των 11 μηνών των 1,1508 δολαρίων πριν από μία εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα