Απογείωση εν μέσω προσδοκιών

Κέρδη και η Wall Street
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2006 00:01

ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΑΝ οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω των προσδοκιών ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αντέχει υψηλότερο κόστος δανεισμού, ενώ κέρδη κατέγραψε και η Wall Street, με εξαίρεση στο ροζ τοπίο το Nikkei, ο οποίος κινήθηκε στο «κόκκινο».

Η καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου, οι χαλαρές λιανικές πωλήσεις και οι μικρές αλλαγές στην αγορά εργασίας ανακούφισαν τις αγορές, οι οποίες ταρακουνήθηκαν από τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων της Β. Κορέας.

Εξάλλου, η ανακοίνωση χαλαρών οικονομικών μεγεθών εξασθένησε τις ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ. Οι μετοχές διατήρησαν τα κέρδη τους ακόμη και αμέσως μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι άφησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια, συνέστησε περαιτέρω αυξήσεις στο μέλλον.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 1%, στις 1.318,8 μονάδες, μετά την πτώση 1,2% της Τετάρτης. Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκλεισε στις 5.695,47 μονάδες, με άνοδο 1,24%, στο Παρίσι ο CAC στις 4.966,45 μονάδες με κέρδη 0,92% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.890,00 μονάδες, υψηλότερα κατά 1,09%.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από το μέτωπο των επιτοκίων, διότι η νομισματική πολιτική κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισαν διαχειριστές κεφαλαίων στο Αμβούργο, προσθέτοντας ότι «η εταιρική κερδοφορία δεν θα επηρεαστεί αρνητικά».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,9%, ενώ τα 15 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Θετική ήταν η συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο. Η HSBC Holdings ενισχύθηκε κατά 2%, η Paribas κατά 1,4% και η Deutsche Postbank κατά 2,1%. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι μεταλλευτικές μετοχές. Στον αντίποδα, πτώση 1,1% σημείωσε η μετοχή της χημικής εταιρείας Bayer, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Schering.

Ο Nikkei έχασε 1,30%, κλείνοντας στις 15.321,40 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα