Τις διαθέσεις των αγορών θα δοκιμάσουν την επόμενη εβδομάδα Ελλάδα, Ιταλία

Περιορισμένες οι εκδόσεις ομολόγων συνολικά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 16:44
UPD:17:29
EPA/CHRISTOPH SCHMIDT

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Περιορισμένες σε σχέση με τα επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων θα είναι οι εκδόσεις ομολόγων από ευρωπαϊκές χώρες την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η όρεξη των επενδυτών για χρέος εμφανίζεται μειωμένη και οι αποδόσεις κινούνται ανοδικά. Σύμφωνα με στοιχεία της BofA οι εκροές από ομολογιακά αμοιβαία διαθεσίμων την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ήταν οι μεγαλύτερες από τα τέλη του 2016. 

Σε αυτό το περιβάλλον τις διαθέσεις των αγορών θα τολμήσει πάντως να δοκιμάσει η Ιταλία, η οποία την τελευταία εβδομάδα είδε την απόδοση του διετούς ομολόγου της να καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από το 2012. Η Ελλάδα έχει επίσης προγραμματίσει την έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας για την ερχόμενη Τετάρτη.  

Θα είναι ένα πολύ καλό τεστ για τη χώρα σε μία περίοδο, που η μεταβλητότητα έχει επιστρέψει στις αγορές και το κόστος δανεισμού ακολουθεί την ανιούσα. Μένει να φανεί εάν η 13 Ιουνίου θα αποδειχθεί τυχερή. Στόχος είναι να αντληθούν 625 εκατ. ευρώ από την έκδοση. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο στην πρώτη- εδώ και οχτώ χρόνια- έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων ο ΟΔΔΗΧ άντλησε το ποσό των 813 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώθηκε στο 1,25%, καθώς η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα έντονη. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,18. 

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου στην ΗΔΑΤ ανήλθε έως και το 4,68%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, αυξημένη κατά περίπου δέκα μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Αν και εξακολουθεί να κινείται περίπου 135 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, έχει ενισχυθεί 47 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα. 

Η ταχεία αύξηση ρίχνει σοβαρές σκιές στα σχέδια της καθαρής εξόδου και της ουσιαστικής επιστροφής στις αγορές για δανεισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε χθες στο Reuters πως ένα απόθεμα ασφαλείας έως 20 δισ. ευρώ θα επέτρεπε στην Αθήνα να μείνει εκτός αγορών για περίπου δύο χρόνια, εάν κρίνει ότι το επιτόκιο για δανεισμό δεν είναι ευνοϊκό. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αντλήσουν περί τα 11 δισ. ευρώ από την αγορά κρατικού χρέους την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από 14,5 δισ. ευρώ την περασμένη. 

Το χορό ανοίγει η Ολλανδία την Τρίτη, η οποία θα εκδώσει ομόλογα ύψους 1,5 δισ. με 2 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν την επομένη τόσο η Γερμανία με στόχο την άντληση μόλις 750 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, αλά και η Πορτογαλία, της οποίας η δημοπρασία θα κινηθεί σε παρόμοια επίπεδα. 

Τα σχέδια της Ιταλίας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα στις αγορές. Εκτιμάται ωστόσο πως και εκείνη θα πραγματοποιήσει την έκδοση Τετάρτη ή Πέμπτη. Σημειώνεται ότι η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου κινείται σταθερά πάνω από το 3%. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα