Αποτίμηση σε μετρητά της προσφοράς για Εμπορική

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2006 09:43

ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ σε μετρητά της προσφοράς της Τράπεζας Κύπρου για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας ζήτησε από τη Citigroup η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνεδρίασε χθες το βράδυ. Πάντως, η υπόθεση της Εμπορικής και γενικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, η ΔΕΑ αποφάσισε να ζητήσει από το σύμβουλο αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, τη Citigroup, να βρεθεί ο μέγιστος αριθμός τραπεζών που είναι διατεθειμένες να δώσουν εγγυημένη τιμή για τη διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου το συντομότερο δυνατόν.

Με τον τρόπο θα αποτιμηθεί σε μετρητά η προσφορά της Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει μετοχές και μετρητά (1/4 σε μετρητά και σε μετοχές) ώστε να είναι άμεσα συγκρίσιμη με την προσφορά της Credit Agricole, η οποία είναι εξ ολοκλήρου σε μετρητά.

Ταυτόχρονα, η Διυπουργική ζήτησε από τη Citigroup να προχωρήσει στην αξιολόγηση των υφιστάμενων προσφορών και να προτείνει τρόπο σύγκρισης των προσφορών.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί μήπως υποβληθεί μια τρίτη προσφορά ή να βελτιώσει το προσφερόμενο τίμημα η Credit Agricole ή η Τράπεζα Κύπρου. Πάντως, αν δεν υπάρξει τρίτη ή βελτιωμένη προσφορά από τους διαγωνιζόμενους, το Δημόσιο θα πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του την 1η Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην επικείμενη αποκρατικοποίηση, αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε χθες ότι η διοίκηση κάθε ταμείου θα λάβει απόφαση πώλησης της συμμετοχής τους ή μη με γνώμονα τα συμφέροντα των ασφαλισμένων του. Οπως είπε, «το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουν ό,τι και το Δημόσιο, αλλά δεν μπορούμε να τους το επιβάλλουμε».

Ξενία και ΔΕΚΟ

Επίσης, η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ενέκρινε δύο διαγωνισμούς για την παραχώρηση για 30 χρόνια των τουριστικών μονάδων Ξενία του Πηλίου και της Θάσου.

Εξάλλου στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τις ΔΕΚΟ εξετάστηκαν οι χάρτες υποχρεώσεων που έχουν καταρτίσει οι δημόσιες επιχειρήσεις, όπως επίσης και τα επιχειρησιακά τους σχέδια. Τέλος, δεν έγινε καμία συζήτηση για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα