ΣΕΒ: Η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 15:24
UPD:15:25
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Οι προϋποθέσεις προκειμένου «η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική» περιγράφονται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΒ φάνηκε να επικρατεί μία όψιμη μετριοπάθεια, που αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για εθνική συνεννόηση, οικονομική ευημερία και αποφυγή κοινωνικού αποκλεισμού.

Για τον ΣΕΒ, άλλωστε, μία διαφαινόμενη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, παρά την επιθετική ρητορική των κομμάτων, είναι πηγή ενθάρρυνσης των προσπαθειών μας να συνεχίσουμε να προάγουμε τις ιδέες και τις πολιτικές εκείνες που στηρίζουν την υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία και οδηγούν σε υψηλότερη ανάπτυξη και απασχόληση προς το συμφέρον όλων μας.

Με κύριο μήνυμα, λοιπόν, η Ελλάδα να γίνει μια χώρα ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική, όπου κάθε πολίτης του κόσμου να θέλει να επισκεφθεί, να εργαστεί, να επενδύσει και να ζήσει εκεί, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως οι διεθνείς πολιτικοοικονομικές αλλαγές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η 4η βιομηχανική επανάσταση, οι δεξιότητες των εργαζομένων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία, καθώς και οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τον ίδιο, ενώ η χώρα μας έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου όσον αφορά στη δημοσιονομική και διαθρωτική προσαρμογή, η οικονομία ακόμη μαστίζεται από την υπερφορολόγηση, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την υψηλή ανεργία, την αποεπένδυση, την αρνητική αποταμίευση, το υψηλό επίπεδο κόκκινων δανείων, τη μετανάστευση, κλπ.

Η λύση, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, δεν μπορεί να είναι άλλη από τις μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις, ευημερία και δουλειές. Πάνω από όλα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παιδεία, επιτρέποντας ενδεχομένως ακόμη και τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε ο ανταγωνισμός και η αξιολόγηση να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών με στόχο να καλυφθεί το χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ αγοράς εργασίας και εκπαιδευτικού συστήματος, και η χώρα μας να μην εγκλωβιστεί στην κατηγορία των οικονομιών χαμηλής εξειδίκευσης, παραγωγικότητας και μισθών.

Όπως επισημαίνεται, στην επόμενη διετία, ο ΣΕΒ σχεδιάζει τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες:

  • Πρώτον, την δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Συμβουλίου, με τη συνεργασία της κυβέρνησης, των τραπεζών, των επενδυτικών ταμείων και των επιχειρήσεων, και με στόχο την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων, αξιοποιώντας τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου Επενδυτικού Συνεδρίου του ΣΕΒ.
  • Δεύτερον, τη δημιουργία ενός κόμβου καινοτομίας, ενός Start-up Greece για την εγκατάσταση και συνεργασία επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
  • Τρίτον, την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και τη δημιουργία ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου για εργαζόμενους που δεν καλύπτονται διαφορετικά, στο πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα