Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, το μήνυμα του Φρ. Κουτεντάκη

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 15:42
UPD:15:48
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη δέσμευση του πολιτικού συστήματος στην πλήρη δημοσιονομική υπευθυνότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία αξίωσε ο επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ).

Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωζώνη να κάνει την αυτοκριτική της και να συζητήσει με ώριμο τρόπο το πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα. «Έχουμε και εμείς προκλήσεις σαν χώρα αλλά και η Ευρωζώνη έχει προκλήσεις σαν ενότητα» σχολίασε σχετικά.

Ο κ. Κουτεντάκης, επιπλέον, κατέστησε αναγκαία την έξοδο από τα μνημόνια, παρότι -κατά τον ίδιο- κρίθηκαν απαραίτητα σε συγκεκριμένες χρονικές συγκυρίες και οικονομικές συνθήκες.

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που μπήκε σε πρόγραμμα και η τελευταία που θα βγει» σημείωσε με νόημα, ενώ τόνισε ότι «η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος θα αποτελεί το κλείσιμο ενός κεφαλαίου της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους».

Την ίδια ώρα, εκτίμησε ότι «λίγους μήνες πριν από την έξοδο και την ολοκλήρωση του προγράμματος, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι βασικές μακροοικονομικές ισορροπίες που οδήγησαν την Ελλάδα στο πρόγραμμα, έχουν διορθωθεί».

Συγκεκριμένα, εξήγησε, η βασική αιτία που ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα, έχει λυθεί πλέον, καθώς η χώρα παράγει ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει σχεδόν εξαλειφθεί και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές έχει -εν μέρει- αποκατασταθεί, συνέχισε. «Συνεπώς δεν υπάρχει καμία από τις αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σε πρόγραμμα» συμπέρανε.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και κυρίως, δεν σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει τους καρπούς αυτής της προσπάθειας». «Υπάρχουν ζητήματα που μένουν ανοικτά και πολλές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας» κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα