«Καμπανάκι» ΟΠΕΚ για υψηλή προσφορά αργού από τις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Προβλέψεις για 59,62 εκατ. βαρέλια από τις χώρες μη μέλη του καρτέλ
Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 18:43
UPD:18:44
REUTERS/Jo Yong-Hak

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Παρότι διαπιστώνει ότι έχει περιοριστεί σημαντικά η αφθονία πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ο ΟΠΕΚ προειδοποιεί ότι η προσφορά πετρελαίου θα αυξηθεί λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης παραγωγής στις ΗΠΑ, ενώ βλέπει αβεβαιότητα όσον αφορά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η συμφωνία ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και στη Ρωσία για μείωση της παραγωγής έχει αποφέρει καρπούς, καθώς βοήθησε την τιμή brent να φθάσει τα 78 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Στην τελευταία έκθεσή του, το καρτέλ επισημαίνει ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα των ανεπτυγμένων χωρών μειώθηκαν τον Μάρτιο στα 9 εκατ. βαρέλια πάνω από τον πενταετή μέσο όρο, επίπεδο χαμηλότερο συγκριτικά με τα 340 εκατ. βαρέλια πάνω από τον μέσο όρο που ίσχυε τον Ιανουάριο του 2017. Επιπλέον, η μείωση της παραγωγής από τη Βενεζουέλα λόγω οικονομικής κρίσης και η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν συνέβαλαν στην τόνωση των τιμών. 

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες που δεν είναι μέλη του, επισημαίνοντας ότι θα αυξηθεί στα 59,62 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος ή σε 1,72 εκατ. βαρέλια ημερησίως περισσότερα από πέρυσι. Η αμερικανική παραγωγή θα εκπροσωπήσει περίπου το 89% της αύξησης, ενώ Καναδάς, Βραζιλία και Καζακστάν επίσης έχουν αυξήσει την παραγωγή τους. Η αμερικανική παραγωγή έχει φθάσει σήμερα το ρεκόρ των 10,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), με τις ΗΠΑ να προσεγγίζουν πλέον τον κορυφαίο παραγωγό, τη Ρωσία, η οποία παράγει 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι τα πρόσφατα οικονομικά στατιστικά στοιχεία στον ανεπτυγμένο κόσμο ενδεχομένως να υποδηλώνουν εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Επίσης, εκτιμά ότι η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων πυροδοτούν έντονη αβεβαιότητα σε μία περίοδο που επικρατούν ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων, ειδικά στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Η Citi για τις τιμές
Την ίδια στιγμή, η Citi προειδοποιεί ότι οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «εχθρικό περιβάλλον» για τις μετοχές. Οι περισσότεροι αναλυτές, δε, προβλέπουν ότι ο αντίκτυπος των αμερικανικών κυρώσεων στην προσφορά του ιρανικού αργού προς το τέλος του έτους θα είναι περιορισμένος, ειδικά σε σύγκριση με τις κυρώσεις που είχε επιβάλει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2012 - πιστεύουν ότι ο Ντ. Τραμπ θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν κατά 300.000 έως 500.000 βαρέλια ημερησίως, πολύ λιγότερο από τα 1 έως 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως που είχε μειωθεί πριν από έξι έτη. Μάλιστα, υπάρχουν και κάποιοι αναλυτές που δεν αποκλείουν μια τιμή πετρελαίου ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα