Μπαχρέιν: Καμπανάκι για κρίση προσφοράς πετρελαίου

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 10:40
UPD:11:03
REUTERS/Sergei Karpukhin

Για μεγάλη στενότητα προσφορά στην αγορά πετρελαίου προειδοποιεί το Μπαχρέιν. Δεν είναι, ωστόσο, μόνο ή τόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η προοπτική αποκλεισμού του Ιράν από την παγκόσμια αγορά, που το ανησυχούν, αλλά το έλλειμμα επενδύσεων στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.

«Ένας από τους κινδύνους, που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι οι επενδύσεις. Από την πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2015, τα επίπεδα των επενδύσεων δεν έχουν ουσιαστικά ανακάμψει» σχολίασε ο υπουργός Πετρελαίου του Μπαχρέιν, Μοχάμεντ μπιν Καλίφα Αλ Καλίφα, σε δηλώσεις του στο CNBC. «Αν δεν επενδύσουμε, θα αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα κρίση προσφοράς» πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου ο ΟΠΕΚ προσπάθησε να επαναφέρει στα προ πτώσης επίπεδα τις επενδύσεις, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό και η προσπάθεια θα πρέπει να ενταθεί. 

Όσον αφορά στις σημερινές συνθήκες στην αγορά, σημείωσε ότι φαίνεται να έχουμε ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, αν και το μεγάλο ερωτηματικό όπως είπε είναι πώς θα εξελιγχθεί η αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού αργού. Κληθείς να σχολιάσει τις επιπτώσεις από ενδεχόμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, αναγνώρισε ότι θα επιδεινώσουν το πρόβλημα προσφοράς. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ορισμένες χώρες- αγοραστές ιρανικού αργού έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις. 

Σήμερα συνεχίζεται, εν τω μεταξύ, το ράλι των τιμών του πετρελαίου, με το μπρεντ να προσεγγίζει τα 78 δολάρια και το αμερικανικό τα 72 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα