Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία, αλλά και αύξηση του φόρου για όσους έχουν περιουσία αξίας πάνω από 200 ή 300 χιλ. ευρώ επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι μία από τις εναλλακτικές που βρίσκονται στον «φάκελο» με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα τεθεί υπ’ όψιν των δανειστών, οι εκπρόσωποι των οποίων «προσγειώνονται» και πάλι σήμερα στην Αθήνα.
Επισημαίνεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αλλά και οι αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, όπου και αν κριθεί αναγκαίο, περιλαμβάνονται στη λίστα των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να αποφευχθεί «εμπλοκή» στον δρόμο εξόδου από τα μνημόνια.
ΠΗΓΉ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΉΡΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΊΑΣ ΑΚΙΝΉΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛ
Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ετοιμάσει τους «φακέλους» με τις νέες αντικειμενικές αξίες ώστε να συζητήσουν το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Η βάση των συζητήσεων με τους δανειστές δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση, αφού και ο φετινός εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος στα 2,65 δισ. ευρώ και το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι πώς θα επιτευχθεί χωρίς την επιβάρυνση των ιδιοκτητών των οποίων η αξία της περιουσίας τους είναι μικρή.
Το σχέδιο αυτό, πάντως, που είναι από τα βασικά στην οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης, μπορεί να επιτευχθεί, όπως αναφέρουν και παράγοντες της κτηματαγοράς, με την αντικατάσταση του τρόπου υπολογισμού του φόρου κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτός να προκύπτει με βάση την αξία του ακινήτου και όχι την επιβολή του ανά τετραγωνικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν γίνει σχέδια επί χάρτου για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων των οποίων η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι μέχρι 50.000 ευρώ. Κίνηση, η οποία όμως υπολογίζεται ότι ευνοεί περίπου 2 εκατ. ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα βγουν από τη «δεξαμενή» των εσόδων. Για τον λόγο αυτό -και για να μην ανοίξει «μαύρη τρύπα» στις εισπράξεις- το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών φόρου για όσους έχουν περιουσία που ξεπερνά τις 200 ή και τις 300 χιλ. ευρώ, απόφαση που θα φέρει φυσικά πρόσθετη επιβάρυνση σε περίπου 500.000 ιδιοκτήτες.
Θα πρέπει, βέβαια, να αναφερθεί ότι το οικονομικό επιτελείο, όπως έχει επισημάνει ήδη η «Ν», έχει στον «φάκελο» με τις νέες αντικειμενικές δύο ακόμη εναλλακτικές προτάσεις:
- Να μην υπάρξουν αλλαγές στα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Στόχος της κίνησης αυτής θα είναι ναι μεν η τιμή ζώνης του ακινήτου να αυξηθεί, όμως τελικά δεν θα αλλάξει ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης.
- Και ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση τις νέες που θα αποφασιστούν.