ΕΚΤ: Tεστ αντοχής των τραπεζών σε κυβερνο- επιθέσεις

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 15:11
UPD:15:13
REUTERS/Ralph Orlowski

Στόχος της ΕΚΤ είναι να αναπτύξει ένα ενιαίο πλαίσιο, που θα «τεστάρει» τις αντοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι σε κυβερνο-επιθέσεις. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων εργαλείων, τις λεγόμενες «red teams» (RTs) εξωτερικών χάκερς, που προσλαμβάνονται για τον εντοπισμό αδυναμιών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε πιθανές κυβερνο- επιθέσεις επιχειρεί να δοκιμάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ένα νέο τεστ προσομοίωσης. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται στον απόηχο σειράς επιθέσεων από χάκερς σε εμπορικές και κεντρικές τράπεζες την τελευτάια διετία, συμπεριλαμβανομένης της εφετινής, η οποία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις υπηρεσίες online banking των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Ολλανδίας. 

Στόχος της ΕΚΤ είναι να αναπτύξει ένα ενιαίο πλαίσιο, που θα «τεστάρει» τις αντοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι σε κυβερνο-επιθέσεις. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων εργαλείων, τις λεγόμενες «red teams» (RTs) εξωτερικών χάκερς, που προσλαμβάνονται για τον εντοπισμό αδυναμιών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρόκειται για μία μέθοδο, η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε στο στρατιωτικό χώρο και  υιοθετήθηκε στη συνέχεια ευρύτατα από τον ιδιωτικό τομέα. 

Το πλαίσιο φέρει την ονομασία TIBER- EU και θα λειτουργήσει ως οδηγός. Οι σχετικές αρχές και οντότητες σε εθνικό επίπεδο θα αποφασίσουν εάν θέλουν να πραγματοποιήσουν TIBER- EU τεστ. Τα τεστ, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, θα είναι κομμένα και ραμμένα στα δεδομένα της κάθε τράπεζας και δεν θα καταλήγουν στο εάν ο δοκιμαζόμενος περνάει ή κόβεται, αλλά θα προσφέρουν στοιχεία για το πόσο ισχυρός είναι απέναντι σε κυβερνο- επιθέσεις και πως μπορεί να ενισχύσει τα συστήματα προστασίας του. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα