Γιούνκερ προς ΗΠΑ: Δεν διαπραγματευόμαστε υπό καθεστώς απειλής

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 14:51
UPD:15:02
REUTERS/STOYAN NENOV

«Αρνούμαστε να διαπραγματευθούμε για τους αμερικανικούς δασμούς υπό καθεστώς απειλής» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να απαντήσουν με αντίποινα εάν τελικά δεν βρεθεί κοινός τόπος. 

Βέλη κατά της Ουάσιγκτον, η οποία αρνείται προς το παρόν πεισματικά, να προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνιμη εξαίρεση από το καθεστώς των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο εξαπέλυσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την ώρα πάντως που δεν είναι σαφές εάν οι ισχυροί του ευρώ μπορούν να καταλήξουν σε κοινή διαπραγματευτική στάση απέναντι στους Αμερικανούς. 

«Αρνούμαστε να διαπραγματευθούμε για τους αμερικανικούς δασμούς υπό καθεστώς απειλής» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να απαντήσουν με αντίποινα εάν τελικά δεν βρεθεί κοινός τόπος. 

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ, είχε απευθύνει έκκληση να διατηρηθεί η ενότητα των Ευρωπαίων απέναντι στις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν διαφορές στις γερμανικές και γαλλικές θέσεις.  Για το Βερολίνο, που εξακολουθεί να στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας του στις εξαγωγές, είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρξει μία ευρύτερη συμφωνία, που θα εξασφαλίζει χαμηλότερους δασμούς σε σειρά βασικών προϊόντων. Το Παρίσι από την άλλη θέλει ένα κοινό σχέδιο με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της περίσσειας προσφοράς χάλυβα και αλουμινίου στην παγκόσμια αγορά, που θέτει υπό πίεση και τις δικές του μεταλλευτικές. 

Οι Βρυξέλλές έχουν στα σκαριά ένα σχέδιο «ειρηνευτικής πρότασης», το οποίο όμως είναι αμφίβολο εάν τελικά θα αποσπάσει το πράσινο φως των κρατών- μελών, ενώ δεν φαίνεται να κρίνεται επαρκές ούτε από την πλευρά των Αμερικανών. Αυτό προβλέπει μία απλοποιημένη, μικρότερη και λιγότερο φιλόδοξη της συμφωνίας απελεύθερωσης εμπορίου TTIP, η οποία είχε μπει στον πάγο. Αυτή θα προβλέπει χαμηλότερους δασμούς για τις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων, ανταλλακτικών, μηχανολογικού εξοπλισμού και ενδεχόμενως αγροτικών προϊόντων και φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά. Από την άλλη η Ε.Ε. σχεδιάζει να ζητήσει πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων  σε συμβάσεις του αμερικανικού δημοσίου. 

Δεν αποκλείεται δε μία πρόταση της Κομισιόν στην Ουάσιγκτον για κοινή στάση κατά του μεγάλου εμπορικού αντιπάλου και των δύο: της Κίνας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα