Διατήρηση του θετικού διεθνούς περιβάλλοντος φέτος και το 2019 και επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας αναμένει το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο προειδοποιεί για κινδύνους, όπως η εξάπλωση του εμπορικού προστατευτισμού, οι γεωπολιτικές εντάσεις, κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα και η σταδιακή υπερθέρμανση των ανεπτυγμένων οικονομιών, ειδικά σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το 2017 κατά 1,4%, με καύσιμο τις επενδύσεις που αυξήθηκαν 14,9%, αλλά και τις εξαγωγές (+6,9%) υπενθυμίζει το ΙΟΒΕ. Όμως, η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών (+7,5), επιδείνωσε το εξωτερικό ισοζύγιο, σε εθνικολογιστικούς όρους, ενώ ανεπαίσθητη ήταν η επίδραση της εγχώριας κατανάλωσης (+0,1%). Για φέτος αναμένεται επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,1%.
Οι ειδικοί του ινστιτούτου βλέπουν ειδικότερα τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας από συνέχιση ανόδου των εξαγωγών (+8,0%). Εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική συμβολή και των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ (+16%), από επιτάχυνση ΠΔΕ, σε εξωστρεφείς τομείς (μεταποιητικούς, τουρισμό, μεταφορές) και σε αποκρατικοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις. Ανάκαμψη αναμένεται και στην κατανάλωση των νοικοκυριών (+1,0%), λόγω κάμψης ανεργίας, αλλά υπό περιοριστικές πιέσεις από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα (αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, επιβολή νέων έμμεσων φόρων).
Όσον αφορά στην επίτευξη ταμειακών στόχων προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του 2018, αυτή προήλθε από μεγαλύτερα μη φορολογικά έσοδα και περισσότερες εισπράξεις φόρων παρελθόντων ετών (ΠΟΕ). Η υπέρβαση του στόχου στην πλευρά των δαπανών ήταν πρωτίστως αποτέλεσμα των χαμηλότερων των προγραμματισμένων ενισχύσεων του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.
Στο μέτωπο της απασχόλησης, το 2017 είχαμε αύξηση σε εξωστρεφείς μεταποιητικούς κλάδους, στον τουρισμό και το εμπόριο. Ωστόσο το ¼ της μείωσής της ανεργίας προήλθε από συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού. Πέρυσι ο μέσος όρος της ανεργίςα ήταν στο 21,5%, δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το 2016, ενώ φέτος αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση το 2018, από την ενίσχυση της απασχόλησης στους περισσότερους από τους τομείς οι οποίοι συνέβαλαν το περασμένο έτος στην πτώση της. Αναμένεται συμβολή στη νέα κάμψη και από τον Κατασκευαστικό τομέα (ΠΔΕ, ιδιωτικοποιήσεις, νέες οικοδομές). Ακολούθως, στην περιοχή του 19,8% η ανεργία στο σύνολο του τρέχοντος έτους.
naftemporiki.gr