Shell: Άλμα 42% στα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 13:30
UPD:13:37
EPA/UDO WEITZ

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου χαρίζει υπερκέρδη στις πετρελαιοβιομηχανίες, οι οποίες όμως έχουν μπροστά τους άλλες προκλήσεις. O αγγλο-ολλανδικός κολοσσός Royal Dutch Shell είδετα κέρδη του να αυξάνονται 42% το πρώτο τρίμηνο, αλλά τα ταμειακά διαθέσιμά της ήταν κατώτερα των προσδοκιών, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να βρεθούν υπό πίεση. 

Η Shell ξεπέρασε την κορυφαία ανταγωνίστριά της, την αμερικανική Exxon Mobil στις οικονομικές επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο, με τα κέρδη της να σκαρφαλώνουν στα 5,3 δισ. δολάρια. Η παραγωγή της αυξήθηκε 2% στα 3,839 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο η μετοχή της υποχωρούσε 1% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς τα επίπεδα του ρευστού της ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων, στα 9,43 δισ. δολάρια έναντι 9,5 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα. 

Ύστερα από τρια διαδοχικά έτη μειώσεων, οι κορυφαίες πετρελαιοβιομηχανίες αναμένεται να δουν μέσα στο 2018 τη ροή των μετρητών τους να αυξάνεται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Αυτό προβλέπουν οι ειδικοί των αγορών, χάρη φυσικά στην μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο οι ίδιες οι εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές, καθώς θεωρούν ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις τιμές είναι αβέβαιες.

Η Shell σχεδιάζει να προβεί σε επαναγορά μετοχών 25 δισ. δολαρίων έως το 2020, επιστρέφοντας έτσι ρευστό στους μετόχους. 


   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα