Σύντομο το ράλι

Πτωτική τάση στα αμερικανικά χρηματιστήρια
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2006 00:01

ΠΤΩΤΙΚΗ τάση χαρακτήρισε τα αμερικανικά χρηματιστήρια, μετά το σύντομο ράλι τιμών που σημειώθηκε λίγο μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει αμετάβλητο, στο 5,25%, το ημερήσιο επιτόκιο της. Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη διακοπή του κύκλου ανόδου που υλοποιήθηκε με 17 διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου, από τον Ιούνιο του 2004. Η Fed ωστόσο προειδοποίησε ότι, αν εμμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στην ομοσπονδιακή οικονομία των ΗΠΑ, δεν θα διστάσει να αυξήσει εκ νέου το επιτόκιό της. Εντούτοις η επενδυτική ψυχολογία φάνηκε να επηρεάζεται θετικά από την υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 σημείωναν ενδοσυνεδριακά οριακές απώλειες.

Χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά την πτώση που σημείωσαν που χθες οι τιμές του πετρελαίου και εν αναμονή της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο κατά 0,1% στις 1.330,8 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,18%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,24%. Η EADS σημείωσε κέρδη 2,6%, μετά την ανακοίνωση της Airbus, ότι εξασφάλισε 200 νέες παραγγελίες στο χρονικό διάστημα από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Ιουλίου. Στο χώρο των αυτοκινητοβιομηχανιών, η Volkswagen ενισχύθηκε κατά 1,6% και η Peugeot κατά 0,8%. Η γερμανική Salzgitter κατέγραψε κέρδη 4,2%, ενώ οι μετοχές της BP είχαν απώλειες 1,4%, μια ημέρα μετά τη διακοπή της λειτουργίας της μεγαλύτερης πετρελαιοπηγής της στην Αλάσκα.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, σημειώνοντας κέρδη 2,05% και απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που υπέστη κατά τις συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενισχύθηκαν χαρακτηριστικά, με τη Honda να καταγράφει άνοδο κατά 2,7%, ακριβώς όσο και η Toyota Motor Corp.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα