Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2006 00:01

Σύντομο το ράλι

ΠΤΩΤΙΚΗ τάση χαρακτήρισε τα αμερικανικά χρηματιστήρια, μετά το σύντομο ράλι τιμών που σημειώθηκε λίγο μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει αμετάβλητο, στο 5,25%, το ημερήσιο επιτόκιο της. Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη διακοπή του κύκλου ανόδου που υλοποιήθηκε με 17 διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου, από τον Ιούνιο του 2004.

ΠΤΩΤΙΚΗ τάση χαρακτήρισε τα αμερικανικά χρηματιστήρια, μετά το σύντομο ράλι τιμών που σημειώθηκε λίγο μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει αμετάβλητο, στο 5,25%, το ημερήσιο επιτόκιο της. Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη διακοπή του κύκλου ανόδου που υλοποιήθηκε με 17 διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου, από τον Ιούνιο του 2004. Η Fed ωστόσο προειδοποίησε ότι, αν εμμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στην ομοσπονδιακή οικονομία των ΗΠΑ, δεν θα διστάσει να αυξήσει εκ νέου το επιτόκιό της. Εντούτοις η επενδυτική ψυχολογία φάνηκε να επηρεάζεται θετικά από την υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 σημείωναν ενδοσυνεδριακά οριακές απώλειες.

Χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μετά την πτώση που σημείωσαν που χθες οι τιμές του πετρελαίου και εν αναμονή της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο κατά 0,1% στις 1.330,8 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,18%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,24%. Η EADS σημείωσε κέρδη 2,6%, μετά την ανακοίνωση της Airbus, ότι εξασφάλισε 200 νέες παραγγελίες στο χρονικό διάστημα από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Ιουλίου. Στο χώρο των αυτοκινητοβιομηχανιών, η Volkswagen ενισχύθηκε κατά 1,6% και η Peugeot κατά 0,8%. Η γερμανική Salzgitter κατέγραψε κέρδη 4,2%, ενώ οι μετοχές της BP είχαν απώλειες 1,4%, μια ημέρα μετά τη διακοπή της λειτουργίας της μεγαλύτερης πετρελαιοπηγής της στην Αλάσκα.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, σημειώνοντας κέρδη 2,05% και απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που υπέστη κατά τις συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενισχύθηκαν χαρακτηριστικά, με τη Honda να καταγράφει άνοδο κατά 2,7%, ακριβώς όσο και η Toyota Motor Corp.