Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το πετρέλαιο

Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2006 07:57

ΚΟΝΤΑ στα 76 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση, καθώς εκτιμάται ότι τα αποθέματα είναι αρκετά για να καλύψουν τα κενά των προμηθειών από την πετρελαιοπηγή της BP Plc στο Prudhoe Bay στην Αλάσκα.

Υπάρχουν αναπληρωματικές ποσότητες για το αργό πετρέλαιο της Αλάσκας και δεν υπάρχει ζήτηση για πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα, είπε χθες ο υπουργός Ενεργείας των ΗΠΑ, Σάμιουελ Μπόντμαν. Οι προμήθειες των ΗΠΑ σε πετρέλαιο την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιουλίου ήταν 9,9% υψηλότερα από τον μέσον όρο πέντε ετών για την περίοδο αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 76,34 δολ. το βαρέλι, τρία σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 12:15 μ.μ., ώρα Τόκυο. Χθες, οι τιμές του υποχώρησαν 67 σεντς, ποσοστό 0,9%, κλείνοντας στα 76,31 δολ. το βαρέλι, μετά την αναρρίχησή τους στα 77,45 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του μαύρου χρυσού είναι 21% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι.

Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη στις 14 Ιουλίου, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ, ενδέχεται να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή, πηγή περίπου του 1/3 των παγκοσμίων προμηθειών πετρελαίου.

Στις 7 Αυγούστου η BP είπε ότι θα αναστείλει την παραγωγή της στις ΗΠΑ κατά 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, εξ αιτίας της διάβρωσης αγωγού της στην πετρελαιοπηγή της στο Prudhoe Bay στην Αλάσκα. Η εταιρεία πετρελαιοειδών σχεδιάζει να αντικαταστήσει τους αγωγούς.

Η παραγωγή πετρελαίου στην Αλάσκα θα είναι χαμηλότερη για ολόκληρο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενεργείας των ΗΠΑ. Η παραγωγή θα είναι 100.000 βαρέλια λιγότερα ημερησίως τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ίδιο.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αυτήν την εβδομάδα άνοδο μεγαλύτερη του 2,1%, εξ αιτίας της παύσης της παραγωγής στην Αλάσκα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα