Σε καλό κλίμα με στόχο μία «νέα σχέση» η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Twitter.
«Με καλές συνομιλίες προς μια νέα ισχυρή σχέση – Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς συναντά τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Βερολίνο» αναφέρει το tweet, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία της συνάντησης.
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν την ίδια ώρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συνάντηση έγινε σε καλό καλό και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων «επί όλων των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος», όπως και επί της ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών, πρόσθεταν, θα συνεχιστούν.
Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν μία συνάντηση γνωριμίας, κατά την οποία επρόκειτο να εξεταστούν ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Εν όψει βεβαίως του κρίσιμου του Eurogroup της 27ης Απριλίου, αλλά και της εκπνοής του προγράμματος τον Αύγουστο εκτιμάται ότι συζητήθηκε η προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή. Πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, εν τω μεταξύ, ανέφεραν ότι οι πιστωτές εξέφρασαν ανησυχίες για το ελληνικό σχέδιο.
Μικρό καλάθι για τη στάση του Βερολίνου
Ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει επισημάνει ότι δεν είναι σωστό να υπαγορεύει η Γερμανία την οικονομική πολιτική των άλλων κρατών, ενώ έχει αναγνωρίσει την πρόοδο, που έχει σημειώσει η χώρα. Παρόλα αυτά όλοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει να κρατάμε μάλλον μικρό καλάθι, καθώς δεν προβλέπεται ουσιαστική αλλαγή στάσης του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα.
Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις θέσεις του κόμματός του και της σκληρής στάσης στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών. Όπως και ο ίδιος έχει παραδεχθεί δεν χαράσσει δική του γραμμή, αλλά υπηρετεί την γραμμή, που αποφασίζει συνολικά η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει κομματική ταυτότητα» είχε επισημάνει με νόημα προς όσους πίστευαν ότι ως στέλεχος του SPD θα οδηγούσε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση τη γερμανική πολιτική στην Ευρώπη.
Όπως εξάλλου σχολιάζουν αναλυτές στο γερμανικό Τύπο, το γεγονός ακριβώς ότι καλείται να τηρήσει ισορροπίες, σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να περάσει τις όποιες δραστικές λύσεις στη Βουλή από ό,τι ο «σκληρός» προκάτοχός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ήδη την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν σαφείς προειδοποιήσεις βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών προς τον Σολτς να μην είναι ιδιαίτερα υποχωρητικός έναντι της Ελλάδας. Συγκεκριμένα το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU ζήτησε «να μην αποδεσμευτεί η Ελλάδα πρόωρα από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει».
Αυτό εξηγεί γιατί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να λάβει ξεκάθαρη θέση στις προτάσεις της Γαλλίας και του ESM για το ελληνικό χρέος. Το Βερολίνο έχει παραπέμψει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
naftemporiki.gr