IEA: Στερεύει το πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 13:57
UPD:14:01
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Στην τελευταία έκθεσή της η IEA αναφέρει ότι λιγότερο από το 10% του πλεονάσματος των πετρελαϊκών αποθεμάτων παραμένει στην παγκόσμια αγορά, καθώς το πετρελαϊκό καρτέλ και οι εταίροι του μείωσαν περισσότερο από ό,τι είχαν δεσμευθεί την παραγωγή τους.

Πολύ κοντά στο να πει «αποστολή εξετελέσθη» βρίσκεται ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).  Η συμφωνία των μελών του και άλλων μεγάλων παραγωγών, όπως είναι η Ρωσία, για μείωση της προσφοράς αποδίδει όπως φαίνεται επιτέλους καρπούς, παρά την ταχεία αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. 

Στην τελευταία έκθεσή της η IEA αναφέρει ότι λιγότερο από το 10% του πλεονάσματος των πετρελαϊκών αποθεμάτων παραμένει στην παγκόσμια αγορά, καθώς το πετρελαϊκό καρτέλ και οι εταίροι του μείωσαν περισσότερο από ό,τι είχαν δεσμευθεί την παραγωγή τους. Αυτό εν μέρει οφείλεται στην κατάρρευση της οικονομίας της Βενεζουέλας, εκ των βασικών μελών του ΟΠΕΚ. Στην απορρόφηση της περίσσειας προσφοράς από την αγορά συνέβαλε, εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΙΕΑ, και η απροσδόκητα δυναμική αύξηση της ζήτησης. 

Οι ειδικοί της διεθνούς υπηρεσίας υπλογίζουν μάλιστα ότι «σε έναν ή δύο μήνες» τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα υποχωρήσουν κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Αυτή τη στιγμή τα πετρελαϊκά αποθέματα στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι μόλις 30 εκατ. βαρέλια πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας. Αυτό είναι το μέτρο, που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚ, προκειμένου να κρίνει εάν υπάρχει ισορροπία ή όχι στην αγορά. 

«Δεν είναι δική μας δουλειά να κηρύξουμε εκ μέρους του ΟΠΕΚ ότι αποστολή εξετελέσθη. Αλλά αν η πρόβλεψή μας είναι ακριβής, σίγουρα φαίνεται ότι οδεύουμε προς τα εκεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μηνιαία έκθεση της ΙΕΑ. 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα οι μειώσεις στην παραγωγή των μελών του καρτέλ ήταν 60% μεγαλύτερες από την προβλεπόμενη συμφωνία για 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η προσφορά των 14 μελών του Οργανισμού τον Μάρτιο ήταν 31,83 εκατ. βαρέλια- τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν τριών ετών. Συνολικά τα 24 μέλη, που συμμετέχουν στη συμφωνία, έχουν μειώσει την παραγωγή τους κατά σχεδόν 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναντι στόχου για 1,8 εκατ. βαρέλια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΙΕΑ, η τιμή του αργού τύπου μπρεντ παρουσιάζει αύξηση 0,5% στα 72,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχύετα σε ανάλογο ποσοστό στα 67,5 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα