Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Το σχέδιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα πρέπει, σε συνεργασία με τους θεσμούς, να γίνει πιο σαφές σε σχέση με τους στόχους σε ορισμένους τομείς και να κοστολογεί λεπτομερώς κάθε δημοσιονομική επιβάρυνση.
Αυτό ανέφεραν χθες κοινοτικές πηγές, με αφορμή τις πρώτες διαβουλεύσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες σε επίπεδο τεχνοκρατών του ΕWG, ενώ το σχέδιο θα λάβει την τελική του μορφή τις επόμενες μέρες, με στόχο να εγκριθεί στο άτυπο Εurogroup της 27ης Απριλίου, στη Σόφια.
Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών δεν έχουν λάβει ακόμη την τελική μορφή του κειμένου, προφανώς γιατί η κυβέρνηση ήθελε πρώτα να βολιδοσκοπήσει τις θέσεις τους πριν προχωρήσει στην οριστικοποίηση της στρατηγικής. Με τον τρόπο αυτό θα είναι σίγουρη πως θα δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις της τελευταίας στιγμής.
Από τις πρώτες αντιδράσεις φαίνεται ότι αν και όλοι συμφωνούν επί των κατευθυντηρίων γραμμών της στρατηγικής, από την άλλη θέλουν να διασφαλίσουν πως η κυβέρνηση δεν θα μπει σε λογική παροχολογίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και γενικότερα δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση για τη χώρα όταν η επιτήρηση γίνει χαλαρότερη σε σχέση με τη σημερινή.
Καταρχήν, ο Βορράς, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, δεν βλέπει με καλό μάτι την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με την έξοδο από το πρόγραμμα σε αύξηση του κατώτατου μισθού, έστω κι αν αυτό αναφέρεται με έμμεσο τρόπο και παραπέμπεται σε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι εάν συμβεί αυτό θα στείλει λάθος μηνύματα στις αγορές. Ωστόσο, δεν υπήρξε κατηγορηματική άρνηση και είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει τις δύο πλευρές τις επόμενες μέρες.
Υπάρχουν, όμως, κι άλλες ενότητες του κειμένου της στρατηγικής οι οποίες χαρακτηρίζονται από ασάφεια, είτε πρόκειται για στόχους είτε για χρονοδιαγράμματα. Αφορούν τις μεταρρυθμίσεις, και κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις. Κι εδώ θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις στο κείμενο, σε συνεργασία με τους θεσμούς.
Τα προαπαιτούμενα
Σε σχέση με την τέταρτη αξιολόγηση, στις Βρυξέλλες, παρά τις δυσκολίες με τα προαπαιτούμενα, σε επίπεδο ΕWG επικρατεί αισιοδοξία για έγκαιρη ολοκλήρωσή της, που θα κινείται στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή κλείσιμο στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Όπως τονίζουν, ορισμένα από τα προαπαιτούμενα για αντικειμενικούς λόγους, που δεν αφορούν τη βούληση της κυβέρνησης, δεν μπορούν να υλοποιηθούν πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος και θα πάνε αργότερα, αλλά με πολύ συγκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Η συζήτηση με το ΔΝΤ
Η συζήτηση στο θέμα του χρέους έχει εξαντληθεί στην παρούσα φάση από τεχνοκρατικής πλευράς, η σκυτάλη έχει περάσει στους πολιτικούς, που θα πρέπει να κάνουν και τις οριστικές επιλογές, εν όψει και των συζητήσεων που θα έχουν οι Ευρωπαίοι με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης του διεθνούς οργανισμού στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τις ίδιες κοινοτικές πηγές, το ΔΝΤ έχει συγκεκριμένες θέσεις και συνδέει την ικανοποίησή τους με την είσοδό του στο πρόγραμμα ή καλύτερα με την υπογραφή του στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Σε σχέση με τη γαλλική πρόταση για τη σύνδεση της αποπληρωμής με την ανάπτυξη, το Ταμείο θέλει ο μηχανισμός να ενεργοποιείται αυτόματα και όχι υπό προϋποθέσεις και με συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης. Οι Ευρωπαίοι, στην ουσία Γερμανοί και Ολλανδοί, έχουν αντιρρήσεις, γιατί πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα ελέγχουν κάθε φορά το ενδεχόμενο εκτροχιασμών της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ θέλει επίσης μια εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους με την έξοδο από το πρόγραμμα, και πρωτίστως δεν θέλει η έξοδος να συνοδεύεται από πολλούς όρους για τη σταδιακή ελάφρυνση του χρέους και να έχει δηλαδή τη μορφή νέου προγράμματος. Πιστεύει πως οι υπερβολικοί όροι δεν θα οδηγούσαν σε καθαρή έξοδο και θα έστελναν λάθος μήνυμα στις αγορές.
Και χθες επισημάνθηκε ο διπλός στόχος εν όψει του Εurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια, που θα αφορά την έγκριση της στρατηγικής για την ανάπτυξη και μια καταρχήν συμφωνία με το ΔΝΤ, που θα «φωτογραφίζει» την είσοδό του στο πρόγραμμα.
Πάντως, προϋπόθεση για την είσοδο του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι η ανάλυση που θα κάνει για το χρέος μετά τη συμφωνία για την ελάφρυνση να οδηγεί στη διαπίστωση ότι διασφαλίζεται η εξυπηρέτησή του.