Ν. Κορέα: Στο 4,5% τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2006 08:01

ΣΤΗΝ απροσδόκητη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας και στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών, για να καταστείλει τον πληθωρισμό στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας.

Ο διοικητής της Bank of Korea, See Seong Tae και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, αποφάσισαν την αύξηση των επιτοκίων στο 4,50%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2001. Ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Σεούλ, επεσήμανε : «Οι πιέσεις των τιμών θα ενταθούν».

Η Ν. Κορέα, ακολουθεί την ίδια τακτική των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας και αυξάνει τα επιτόκια, καθώς η επιτάχυνση του πληθωρισμού αυξάνει σημαντικά το κόστος των πρώτων υλών διεθνώς. Την περασμένη εβδομάδα και η Αυστραλία αύξησε τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα 5,5 ετών, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Κίνα και η Ινδία, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιφέρειας, θα αυξήσουν ξανά το κόστος δανεισμού φέτος.

Ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,7%, φθάνοντας στις 1306,08 μονάδες στις 11:45 π.μ. στη Σεούλ, σημειώνοντας απώλειες πρώτη φορά μέσα σε τρεις ημέρες. Το ουόν ισχυροποιήθηκε 0,3%, φθάνοντας στα 967,30 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων τριετούς διάρκειας αναρριχήθηκε 9 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,09%, φθάνοντας στο 4,83%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα