Πάνω από τα 76 δολ. το βαρέλι το πετρέλαιο

Μετά τη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2006 07:31

ΠΑΝΩ από τα 76 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά την έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ που έδειξε ότι η ζήτηση της βενζίνης σε επίπεδα ρεκόρ, προκάλεσε μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων καυσίμων της χώρας.

Τα αποθέματα της βενζίνης υποχώρησε 3,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, τρεις φορές περισσότερο από τις προβλέψεις, καθώς η κατανάλωση αυξήθηκε για τρίτη εβδομάδα στα 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η ΒΡ είπε, ότι ενδέχεται να σταματήσει μόνο το ήμισυ της παραγωγής στην πετρελαιοπηγή της στην Αλάσκα, τη μεγαλύτερη των ΗΠΑ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, διαπραγματεύθηκε στα 76,26 δολ. το βαρέλι, 9 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης στις 10:29 π.μ., στη Σιγκαπούρη. Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 18% υψηλότερα από πέρυσι.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο έως 1,4%, φθάνοντας στα 77,40 δολ. το βαρέλι χθες, μετά την έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ και τη διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στο Λίβανο, που έθεσαν τέλος για γρήγορη κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, πηγή περίπου του 1/3 του πετρελαίου παγκοσμίως. Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, έκλεισε 4 σεντς υψηλότερα, στα 76,35 δολ. το βαρέλι.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο πλέον των 2 δολ. το βαρέλι στις 7 Αυγούστου, μετά την ανακοίνωση της ΒΡ, ότι θα σταματήσει επ΄αόριστον την παραγωγή 400.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως στην Αλάσκα, εξ αιτίας διάβρωσης ενός αγωγού.

Η μείωση των αποθεμάτων βενζίνης έφθασε τα 207,7 εκατ. βαρέλια στις 4 Αυγούστου, αμετάβλητα από τον μέσον όρο πέντε ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ. Κατά μέσον όρο η ζήτηση για τέσσερις τελευταίες εβδομάδες ήταν 1,6% υψηλότερη από πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι προμήθειες πετρελαίου μειώθηκαν 1,1 εκατ. βαρέλια, στα 332,6 εκατ. βαρέλια, 10% υψηλότερα από το μέσον όρο πέντε ετών, για την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η ανησυχία ότι η σύγκρουση των δυνάμεων του Ισραήλ με την Χεζμπολά στο Λίβανο θα επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή, ώθησε το πετρέλαιο στα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στις 14 Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα