Ιαπωνία: Σημαντική αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού

Η μεγαλύτερη μέσα σε 25 χρόνια
Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2006 08:11

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό μέσα σε 25 χρόνια αυξάνονται οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία, εντείνοντας τις πιέσεις στις εταιρείες να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος του πετρελαίου και των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής στους καταναλωτές, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται.

Ο δείκτης των τιμών που καταβάλλουν οι εταιρείες για ενέργεια και πρώτες ύλες, όπως σιδηρομετάλλευμα, αυξήθηκε 3,4% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Κατά μέσον όρο 33 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι τιμές παραγωγού τον Ιούλιο, θα σημείωναν αύξηση 3,1%.

Η Nippon Paper Group Inc. θα αυξήσεις τον επόμενο μήνα τις τιμές της και η Japan Airlines Corp. σκέφτεται να κάνει το ίδιο, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι οι καταναλωτές θα δεχθούν τις υψηλότερες τιμές, καθώς η χώρα οδεύει να σημειώσει τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη μεταπολεμικά. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα για ένατο μήνα τον Ιούλιο, σημάδι ότι ο αντιπληθωρισμός πλέον των επτά ετών στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, πλησιάζει στο τέλος του.

Η άνοδος των τιμών παραγωγού αναθεωρήθηκε στο 3,4% από 3,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 1981, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Εναντι του προηγούμενου μήνα, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση 0,7% τον Ιούλιο. Οι αριθμοί από μήνα σε μήνα είναι εποχιακώς προσαρμοσμένοι.

Το πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας υποχώρησε απροσδόκητα 7,2%, στο 1,02 τρισ. γιέν (8,8 δισ. δολ.) από το προηγούμενο έτος, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά, σύμφωνα με διαφορετική έκθεση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας. Κατά μέσον όρο, 29 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα ήταν 1,18 τρισ. γιέν.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 115,17 έναντι του δολαρίου στις 10:46 π.μ. στο Τόκυο, από 115,40 γιέν που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα