Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Σε ιδιαίτερα υψηλή θέση βρίσκεται η Αθήνα όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών στέγης στην κατάταξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, η οποία δημοσιεύθηκε χθες.
Η Αθήνα βρίσκεται στη 13η θέση όσον αφορά τις τιμές στέγης, οι οποίες σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά μέσο όρο άνω του 5% την περίοδο από το 2013 έως το 2017, σε σύνολο 42 χωρών που εξετάζει το Ταμείο.
Σε επίπεδο, όμως, ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας, οι τιμές στέγης παρουσιάζουν κατά μέσο όρο πτώση ετησίως περίπου 5%, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο η ελληνική πρωτεύουσα γνώρισε άνθηση σε επίπεδο τιμών ακινήτων τα παραπάνω έτη. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΔΝΤ έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τιμές ακινήτων, τα οποία έδειξαν ότι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2017 υπήρχε συνεχής πτώση, ακόμη και στην Αθήνα.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σαγκάη, όπου οι τιμές στέγης γνώρισαν αύξηση μεγαλύτερη του 10%, ενώ στη δεύτερη ακολουθεί το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και στην τρίτη το Σίδνεϊ.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Βουδαπέστη και η Κωνσταντινούπολη. Επίσης, της Ελλάδας προηγούνται το Λονδίνο, το Ταλίν, το Όσλο, η Στοκχόλμη, η Μανίλα, η Κοπεγχάγη και το Δουβλίνο. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Μόσχα και στην προτελευταία η Ρώμη. Μόνο η Ρωσία παρουσιάζει μεγαλύτερη πτώση από την Ελλάδα, της τάξης του 8% κατά μέσο όρο ετησίως.