Κλάδο ελαίας φέρεται να τείνει η Κίνα στις ΗΠΑ

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 12:41
UPD:12:43
REUTERS/DAMIR SAGOLJ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές της κινεζικής πλευράς, το Πεκίνο προωθεί ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει σε ξένους ομίλους να αγοράζουν πλειοψηφικά μερίδια σε κινεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες. 

Κλάδο ελαίας φαίνεται να τείνει η Κίνα στις ΗΠΑ. Σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τον εμπορικό πόλεμο, οι κινεζικές αρχές σπεύδουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να οριστικοποιήσουν έως το Μάιο το νέο πλαίσιο κανόνων, που θα ανοίγει τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε ξένους επενδυτές, ενώ προτείνουν την αγορά περισσότερων αμερικανικών μικροεπεξεργαστών. Την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τον μεγαλύτερο ξένο πιστωτή τους επιθυμούν και οι ίδιες οι ΗΠΑ. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, φέρεται να σχεδιάζει επίσκεψη στο Πεκίνο με στόχο μία συμφωνία. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές της κινεζικής πλευράς, το Πεκίνο προωθεί ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει σε ξένους ομίλους να αγοράζουν πλειοψηφικά μερίδια σε κινεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες. Παράλληλα φέρεται να έχει αποδεχθεί το αίτημα της αμερικανικής πλευράς για αγορά περισσότερων ημιαγωγών από τις ΗΠΑ. Αυτό όπως εξηγούσαν οι πηγές στη βρετανική εφημερίδα θα γίνει με περιορισμό των αντίστοιχων αγορών από τη Νότιο Κορέα και την Ταϊβάν. 

Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον έχει αποστείλει, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, λίστα με προαπαιτούμενα  στο Πεκίνο, με στόχο να περιοριστεί το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ, ύψους 375 δισ. δολαρίων. Εάν αυτά εκπληρωθούν οι ΗΠΑ δεν θα θέσουν σε εφαρμογή τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 50 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα και στους οποίους η Κίνα σχεδίαζε να απαντήσει με αντίμετρα. 

Οι δύο πλευρές φαίνεται να αναγνωρίζουν πλέον ότι από έναν εμπορικό πόλεμο ευρείας κλίμακας κανείς δεν μπορεί να κερδίσει. Και οι δύο έχουν ισχυρά όπλα στην κατοχή τους και απειλούνται να μείνουν με βαθύτατες πληγές. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα