Λίστα με προαπαιτούμενα έστειλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 11:12
UPD:11:24
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

«Έχουμε άκρως εποικοδομητικές ομιλίες με την κινεζική πλευρά. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά o Στίβεν Μνούτσιν σε συνέντευξή του στο Fox News. 

Προσπάθειες να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος καταβάλλουν Ουάσινγκτον και Πεκίνο, αναγνωρίζοντας πως μία τέτοια σύγκρουση δύσκολα θα έχει κερδισμένους. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε μάλιστα αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την κινεζική πλευρά, πριν τεθούν σε εφαρμογή οι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων. 

«Έχουμε άκρως εποικοδομητικές ομιλίες με την κινεζική πλευρά. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά o Στίβεν Μνούτσιν σε συνέντευξή του στο Fox News. Υπενθυμίζεται ότι οι Κινέζοι έχουν προειδοποιήσει πως θα απαντήσουν με δασμούς σε 128 αμερικανικά προϊόντα, εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός. Δεν έχει αποκλείσει την πώληση αμερικανικών ομολόγων, ενώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να θέσει στο στόχαστρο- με αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο ή ειδικούς φόρους- τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με πληοροφορίες της Wall Street Journal η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να φτάσει στην επιβολή των δασμών, ρισκάροντας αντίποινα. Ευελπιστεί ότι το Πεκίνο θα λάβει μέτρα, τα οποία ο Αμερικανός πρόεδρος, θα μπορέσει να παρουσιάσει στη βάση των ψηφοφόρων ως «νίκη». Έχει μάλιστα αποστείλει σχετική λίστα με τα όσα απαιτεί από την κινεζική πλευρά. 

Στα αμερικανικά «προαπαιτούμενα» περιλαμβάνονται η μείωση των δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων στην Κίνα, η αγορά περισσότερων ημιαγωγών αμερικανικής κατασκευής από τους Κινέζους και μεγαλύτερη πρόσβαση των αμερικανικών τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών στον κινεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται μάλιστα ότι ο Στίβεν Μνούτσιν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Πεκίνο, προκειμένου να έχει από κοντά διαπραγματεύσεις για τα αιτήματα της αμερικανικής πλευράς. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα