Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2001 20:04

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι δείκτες στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, μετά τα νέα ανησυχητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για τις οικονομίες των δύο ισχυρότερων κρατών της ευρωζώνης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας το τρίτο τρίμηνο του 2001 αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2000, ενώ αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,5%. Σε ετήσια βάση, η αύξηση ήταν της τάξεως του 1,6% - που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 1999 - έναντι 1,9% που ανέμεναν αναλυτές.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Insee, το ΑΕΠ της υπ' αριθμόν 2 οικονομίας της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2001 έναντι 0,8% του τελευταίου τριμήνου του περυσινού έτους. Σημειώνεται, ότι και στη Γαλλία η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Υπενθυμίζεται, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή της συνεδρίαση άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη, απόφαση που, όπως φάνηκε, είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον περιορίστηκε ακόμη περισσότερο μετά την έναρξη των συνεδριάσεων στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, όπου αυτή την ώρα οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχωρούν κατά 0,74% και 1,79% αντιστοίχως.

Αυτή την ώρα, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.897,40 μονάδες μειωμένος κατά 1,33% με αρνητικό πρωταγωνιστή τη μετοχή της ARM Ηoldings, της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών, η οποία απώλεσε 5,92%. H μετοχή της εταιρείας ΜΜΕ Carllton Telecommunications υποχώρησε κατά 4,85% μετά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της το πρώτο οικονομικό εξάμηνο μειώθηκαν κατά 21%. Η μετοχή της Vodafone απώλεσε 3,1% μετά την υποβάθμισή της από τη Morgan Stanley. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 4,85%, σημείωσε η μετοχή της Autonomy Corporation PLC και ακολούθησε η μετοχή της βιομηχανίας αμυντικών συστημάτων BAE Systems με άνοδο 3,54%. Σήμερα έγινε γνωστό ότι η βρετανική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Boeing για το σχηματισμό joint venture με σκοπό την κατασκευή αεροσκαφών ανεφοδιασμού.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 απώλεσε 1,10% και έκλεισε στις 5.630,74 μονάδες. Η μετοχή της Alcatel υποχώρησε κατά 5,26% μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο η γαλλική εταιρεία συμφώνησε να προχωρήσει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της αμερικανικής Lucent Technologies. Oι μετοχές των εταιρειών Stmicroelectronics και France Telecom σημείωσαν πτώση 2,68% και 1,85% αντιστοίχως. Αντιθέτως, η μετοχή της βιομηχανίας ελαστικών Michelin συνέχισε και σήμερα την ανοδική της πορεία μετά την αναβάθμισή της από τον επενδυτικό οίκο Credit Suisse First Boston αλλά και λόγω των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η ανταγωνίστριά της Bridgestone.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο Xetra DAX βρίσκεται στις 6.230,56 μονάδες μειωμένος κατά 0,64%. Η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies υποχωρεί κατά 4,26% μετά την προειδοποίηση ότι το δεύτερο τρίμηνο η εταιρεία ενδέχεται να παρουσιάσει ζημίες λόγω της μειωμένης ζήτησης προϊόντων της. Τα κέρδη για τη μετοχή της SAP έχουν περιοριστεί στο 0,45%. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιέυματα η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής λογισμικού είναι στα πρόθυρα συμφωνίας με την ΙΒΜ με σκοπό τη συνεργασία των δύο εταιρειών στον τομέα του e-business. Η μετοχή της Deutsche Telekom χάνει 0,47% παρά τη σημερινή ανακοίνωση ότι οι ζημίες της το πρώτο τρίμηνο του 2001 μειώθηκαν.

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX υποχώρησε στις 597,80 μονάδες με πτώση 1,06%, στη Ζυρίχη, ο δείκτης SMI υποχώρησε οριακά κατά 0,08% για να κλείσει στις 7.699,4 μονάδες και, τέλος, στη Μαδρίτη ο δείκτης Ibex 35 έκλεισε στις 9.632,60 μονάδες ελαφρώς ενισχυμένος κατά 0,06%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα