Αλεξάκης: Αισιόδοξος για το ΧΑΑ

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2001 19:16

Αισιόδοξος για την πορεία του Χρηματιστηρίου, μετά την αναβάθμισή του σε ανεπτυγμένη αγορά, παρουσιάστηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΧΑΑ, Παναγιώτης Αλεξάκης, σε ειδική εκδήλωση απολογιστικού χαρακτήρα στη Σοφοκλέους.

Ο κ. Π.Αλεξάκης επισήμανε, ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση των ξένων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι ενημερώνονται για το ελληνικό χρηματιστήριο σε ειδικές παρουσιάσεις (road shows) στην Ευρώπη και στην Αμερική, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να προδικάσει τη χρονική στιγμή της εισόδου των ξένων θεσμικών επενδυτών, ούτε το ποσό των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στην ελληνική αγορά.

Ο κ. Αλεξάκης τόνισε ότι βασικοί στόχοι της διοίκησης του ΧΑΑ είναι η εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, η εναρμόνισή της με τις αγορές της ΕΕ και η ισότιμη συμμετοχή της στη διαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς.

Σχετικά με τη «μάχη της ρευστότητας», όπως χαρακτηριστικά την ονόμασε, τόνισε πως το ΧΑΑ δίνει μεγάλη σημασία στα μέλη εξ αποστάσεως (remote members), τα οποία εκτιμάται ότι θα φέρουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Όπως δείχνει η εμπειρία των ώριμων ευρωπαϊκών αγορών, σημείωσε, με την υλοποίηση αυτού του θεσμού η ρευστότητά τους διπλασιάστηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα πενταπλασιάστηκε.

Όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας του ΧΑΑ, ο κ. Αλεξάκης υπογράμμισε ότι στόχος είναι να επεκταθεί η συνεδρίαση έως τις 16:00, με την προϋπόθεση όμως ότι θα πρέπει πρώτα να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα