Αισιοδοξία, παρά την πτώση, στη Wall Street

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2001 21:27
UPD:21:36

Αναμενόμενη θεωρούν οι αναλυτές τη σημερινή υποχώρηση που παρουσιάζουν οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων μετά τη σημαντική άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας. Υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι πρόκειται για προσωρινό διάλλειμμα και ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας εγγυάται συνέχιση της ευφορίας στη Wall Street.

Ενθαρρυντικές για την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του Γκλεν Χιούμπαρντ, επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Λευκού Οίκου, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά, οτι η αμερικανική οικονομία διανύει φάση ύφεσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Χιούμπαρντ, στο τέλος του τρέχοντος έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας σε ετήσια βάση θα είναι 2,2%, ενώ στο τέλος του ερχόμενου έτους θα φθάσει στο 3,4%. Ο Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης, όμως υπογράμμισε ότι η οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε και θα παραμείνει «εντός αναπτυξιακής φάσης».

Ελλείψει σημαντικών νέων από το χώρο των επιχειρήσεων και της εγχώριας οικονομίας, πολλοί αναλυτές αναζητούν τα αίτια της σημερινής πτώσης στο χώρο της πολιτικής και, πιο συγκεκριμένα, στην επικείμενη αποχώρηση του γερουσιαστή James Jeffords από τις τάξεις του του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Η αποχώρηση του James Refford, ο οποίος θα δραστηριοποιηθεί στο νομοθετικό σώμα ως ανεξάρτητος γερουσιαστής, εκτιμάται, ότι θα μεταβάλει την ήδη εύθραυστη ισορροπία πολιτικών δυνάμεων στη Γερουσία και θα προκαλέσει ανησυχίες στο Καπιτώλιο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα αντιμετωπίζει πλέον μεγαλύτερες δυσχέρειες στην προώθηση των νομοσχεδίων του.

Αυτήν την ώρα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,02% και βρίσκεται στις 11.142,09 μονάδες. Η μετοχή της γνωστής εταιρείας ένδυσης Polo Ralph Lauren ενισχύεται κατά ένα δολ. και έχει φθάσει τα 25,15 δολ. μετά την ανακοίνωση ότι το τέταρτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου τα κέρδη της νεοϋορκέζικης εταιρείας αυξήθηκαν κατά 50%. Αντιθέτως, η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford υποχωρεί κατά 83 σεντς μετά την είδηση ότι αποσύρει 13 εκατ. ελαστικά Firestone από τα μοντέλα Explorer. Σημειώνεται, ότι η διαδικασία αυτή θα στοιχίσει στην αμερικανική εταιρεία περίπου δύο δισ. δολ. μετά από φόρους. Τέλος, η μετοχή της τράπεζας Wachovia χάνει 78 σεντς μετά την είδηση ότι αποφάσισε να τηρήσει τη συμφωνία συγχώνευσης ύψους 12,87 δισ. δολαρίων με την First Union Corp., απορρίπτοντας την νέα, βελτιωμένη πρόταση της SunTrust Banks Inc.

Ο δείκτης Nasdaq μετά από έξι κατά σειρά ανοδικές συνεδριάσεις αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 2,25% και έχει διαμορφωθεί στις 2.261,76 μονάδες. Η μετοχή της κορυφαίας κατασκευάστριας εταιρείας η/υ Dell Computer ενισχύεται κατά 4,82% μετά την αναβάθμισή της από τον επενδυτικό οίκο Goldman Sachs. Στον αντίποδα, η μετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ciena μετά τη χθεσινή άνοδο κατά 4% καταγράφει απώλειες της τάξεως του 4,12% λόγω της υποβάθμισή της από τη Morgan Stanley Dean Witter.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών μετά τη σημερινή είδηση ότι οι παραγγελίες για μικροτσίπ αμερικανικής κατασκευής υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 41% σε μηνιαία βάση, στα 712 εκ. δολάρια, σηματοδοτώντας τη χειρότερη περίοδο για τον κλάδο από το 1985. Επιπλέον, η εταιρεία Semtech, η οποία δραστηριοποιείται στον εν λόγω κλάδο, προειδοποίησε ότι τα κέρδη της το τρέχον οικονομικό τρίμηνο θα είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται πλέον στην αυριανή ομιλία του προέδρου της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, στο Economic Club της Νέας Υόρκης σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Αύριο, επίσης, θα ανακοινωθεί ο αριθμός των νέων αιτήσεων που κατέθεσαν Αμερικανοί πολίτες για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαϊου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα